Tehotnej zamestnankyni nie je možné dať výpoveď

Tehotenstvo sa považuje za ochrannú dobu, kedy nie je možné dať zamestnankyni výpoveď.Tehotenstvo sa považuje za ochrannú dobu, kedy nie je možné dať zamestnankyni výpoveď. Zdroj: photl.com

Pracujem v stávkovej kancelárii a dali nám výpoveď s 3-mesačnou výpovednou dobou a práve v tomto čase som otehotnela. Môže mi dať zamestnávateľ výpoveď, ak budem mať tehotenstvo potvrdené na papieri? Výpovedná lehota nám končí ku dňu 30. apríla.2013.

Poradňa: Za tehotnú zamestnankyňu podľa  Zákonníka práce sa považuje zamestnankyňa, ktorá zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom potvrdenie.

V dobe, kedy je zamestnankyňa tehotná, jej zamestnávateľ nemôže dať výpoveď, t.j. tehotenstvo sa považuje za ochrannú dobu.  Ak  predtým, ako bola zamestnankyni doručená výpoveď, zamestnankyňa zamestnávateľa neinformovala o svojom stave a nedoručila mu aj potvrdenie, výpoveď bude platná (pokiaľ  boli splnené aj  ostatné podmienky jej platnosti) a výpovedná doba začne plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola výpoveď doručená.

Ak bola zamestnankyni daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby , t.j. predtým, ako zamestnávateľa informovala o svojom stave, a výpovedná doba by mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí až uplynutím posledného dňa ochrannej doby, takže pracovný pomer sa predĺži okrem prípadu, ak sama zamestnankyňa oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá.

Zákaz výpovede a tým ani ustanovenie o predĺžení pracovného pomeru až do uplynutia ochrannej doby ale neplatia bez výnimky. Takýmito výnimkami, kedy je možné dať výpoveď aj tehotnej zamestnankyni, je výpoveď z nasledovných dôvodov:

a) z dôvodov ustanovených

1. v § 63 ods. 1 písm. a)  prvom bode Zákonníka práce, t.j. ak sa zamestnávateľ alebo jeho časť zrušuje

2. v § 63 ods. 1 písm. a) druhom bode Zákonníka práce, t.j. ak sa zamestnávateľ alebo jeho časť premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce, v dobe, keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky, a v dobe, keď je zamestnanec pracujúci v noci uznaný na základe lekárskeho posudku dočasne nespôsobilým na nočnú prácu,

b) z dôvodu, pre ktorý môže zamestnávateľ okamžite skončiť pracovný pomer,

c) ak z vlastnej viny zamestnankyňa stratila predpoklady na výkon dohodnutej práce podľa osobitného zákona.

Z vyššie uvedených dôvodov je možné dať výpoveď aj tehotnej zamestnankyni a stav zamestnankyne nebude mať vplyv plynutie výpovednej doby a nespôsobí predĺženie pracovného pomeru.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@karierainfo.sk

Viac o téme: Žena Tehotná Výpoveď Zamestnankyňa
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy