Výpoveď daná matke malého dieťaťa

poradnaporadna

Za akých okolností môže dať zamestnávateľ výpoveď zamestnancovi, ktorý sa ako osamelá matka stará o maloleté dieťa (momentálne dieťa dovŕšilo 3 roky). Existuje nejaká ochranná lehota pred prepustením pre osamelého rodiča, ktorého vek je viac ako 3 roky? Existuje nejaká právna ochrana, resp. zákon na ochranou matiek samoživiteliek s deťmi do 15 rokov? Sama sa starám o dve deti, mladšie má 6 rokov. V práci nám oznámili, že pre nadbytočnosť jeden zamestnanec tento rok končí.

Zákon priznáva zvýšenú ochranu pred výpoveďou len osamelej matke dieťa mladšieho ako tri roky. V dobe, keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky, sú v ochrannej dobe a zamestnávateľ im nemôže dať výpoveď; toto obmedzenie sa ale nevzťahuje na výpoveď z dôvodu, že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo na výpoveď z dôvodu porušenia pracovnej disciplíny a ak zamestnanec z vlastnej viny stratil predpoklady na výkon dohodnutej práce podľa osobitného zákona.

S osamelou zamestnankyňou, ktorá sa stará o dieťa mladšie ako tri roky, nie je možné ukončiť pracovný pomer okamžitým skončením.

Podobnú ochranu pred výpoveďou alebo okamžitým skončením pracovného pomeru zákon nepriznáva osamelým zamestnancom, ktorý sa starajú o deti staršie ako tri roky.

Zákon poskytuje zvýšenú ochranu osamelej zamestnankyni, ktorá sa stará o dieťa mladšie ako 15 rokov napr. tým, že prácu nadčas alebo pracovnú pohotovosť jej nemožno jednostranne nariadiť, ale vyžaduje sa jej súhlas s takýmto výkonom prác. Okrem toho, ak žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov požiada o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu pracovného času, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.

 

09.12.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Poradna Kariera2011 1.9. Vypoved osamela matka
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy