Nárok na odstupné a odchodné

pravna poradnapravna poradna

Má mama nárok na odchodné alebo odstupné, keď dala zamestnávateľovi výpoveď dohodou podľa par. 60 Zákonníka práce z dôvodu dlhodobej nespôsobilosti vykonávať doterajšiu prácu podľa pracovnej zmluvy a ani žiadnu inú prácu na základe rozhodnutia Sociálnej poisťovne o invalidnom dôchodku, so zdravotným posúdením viac ako 70% poškodenia v zmysle utrpeného úrazu. V spoločnosti bola zamestnaná od 1. 2. 2008 a výpoveď dala k 27.7.2010.

Poradňa: Z popisu v otázke je možné usudzovať, že k ukončeniu pracovného pomeru došlo alebo výpoveďou zo strany zamestnanca alebo dohodou na žiadosť zamestnanca, pričom nie je zrejmé, či boli v dohode uvedené aj dôvody skončenia pracovného pomeru.

 

Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou alebo dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) (organizačné dôvody ) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

 

Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou alebo dohodou z dôvodov, že zamestnanec nesmie vykonávať prácu pre pracovný úraz, chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej desaťnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

 

Nárok na vyplatenie odchodného , na rozdiel od odstupného, nezávisí od dôvodu skončenia pracovného pomeru. Pri prvom skončení pracovného pomeru po nadobudnutí nároku na predčasný starobný dôchodok, starobný dôchodok a invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70%, patrí zamestnancovi odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak zamestnanec požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo bezprostredne po jeho skončení. Z ustanovenia zákona vyplýva, že požiadať o poskytnutie odchodného je potrebné ešte počas trvania pracovného pomeru alebo bezprostredne po jeho skončení, t.j. v najbližší nasledujúci pracovný deň po skončení pracovného pomeru.

 

20.9.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy