Výpoveď daná zamestnankyni so zdravotným postihnutím

právna poradňaprávna poradňa

Pracujem vo verejnej službe ako zamestnanec takmer 16 rokov. Vo februári 2006 mi bola priznaná choroba z povolania. Na základe tohto rozhodnutia ma zamestnávateľ preradil na inú prácu. Od 1.3.2009 som na RD. Zamestnávateľ mi oznámil že 1.7.2009 prebehla reorganizácia, v rámci ktorej bolo moje miesto zrušené, takže po nástupe z RD dostanem výpoveď. Chcela by som sa spýtať, či nemám nárok na iné miesto, príp. inú kompenzáciu keďže moje pôvodné miesto sa pri tejto reorganizácii nerušilo a ja som musela byť preradená nie vlastnou vinou. Od kolegyne, ktorá mala byť tiež prepustená som sa dozvedela, že jej bolo priznané zdravotné postihnutie a tak by musel zamestnávateľ žiadať povolenie o jej prepustenie od úradu práce, sociálnych vecí a rodiny a tak od jej prepustenia upustil.

Poradňa: Pracovné vzťahy zamestnancov, ktorí vykonávajú prácu na základe zákona o výkone prác vo verejnom záujme sa spravujú ustanoveniami Zákonníka práce, pokiaľ zákon o výkone prác vo verejnom záujme nestanovuje inak. Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia, o znížení stavu zamestnancov s cieľom zvýšiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách.

Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba vtedy, ak zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce, a zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

Zamestnávateľ je povinný ponúknuť zamestnancovi inú pre neho vhodnú prácu, pričom za takúto prácu podľa nášho názoru nemôžeme považovať prácu, ktorú zamestnanec vykonával pred preradením. Vhodnosť ponúkanej práce sa posudzuje vzhľadom na kvalifikačné , osobnostné a zdravotné podmienky a predpoklady zamestnanca, pričom práve zo zdravotných dôvodov došlo v minulosti k preradeniu zamestnankyne na inú prácu. Ak u zamestnávateľa nie je žiadne vhodné pracovné miesto, túto ponukovú povinnosť nemá.

V zmysle ustanovenia § 66 Zákonníka práce, zamestnancovi so zdravotným postihnutím môže dať zamestnávateľ výpoveď len s predchádzajúcim súhlasom príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, inak je výpoveď neplatná. Pritom nie je rozhodujúce, či zamestnávateľ v čase dania výpovede vedel o tom, že ide o zamestnanca so zdravotným postihnutím.Tento súhlas sa nevyžaduje, ak ide o výpoveď dávanú zamestnancovi, ktorý dosiahol vek určený na nárok na starobný dôchodok, alebo z dôvodov ustanovených v § 63 ods. 1 písm. a) a e). Občanom so zdravotným postihnutím podľa § 9 ods. 1 písm. a) uvedeného zákona je občan, ktorý bol uznaný za invalidného občana podľa zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení. Predchádzajúci súhlas úradu práce, sociálnych vecí a rodiny nie je potrebný pri skončení pracovného pomeru dohodou, pri okamžitom skončení pracovného pomeru, pri skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe a ani pri výpovedi danej zamestnancom, ktorý je občanom so zdravotným postihnutím.

 

2.9.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Poradna Kariera2010
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy