Dva pracovné pomery a odstupné

poradňaporadňa

Firma, kde som pracoval, uzavrela svoju prevádzku k 31.5.2010. Do tejto doby mi nebola doručená žiadna výpoveď. Zamestnávateľ mi nevie poskytnúť žiadnu podobnú prácu, ktorú som vykonával a preto ak dobre viem, tak mám nárok na 2 mesačné odstupné. Nie som si však istý, či mám nárok na odstupné aj v prípade, ak som sa od 1.6. zamestnal v inej spoločnosti. Môj starý zamestnávateľ však o tom nevie, a do včerajšieho dňa t.j. 8.6.2010 sa mi ani neozval, ani mi nedal nič "na prácu". Dnes 9.6.2010 mi povedal že sa mám dostaviť do kancelárie, ja však neviem, či mám na to odstupné právo.

Poradňa: Keď dochádza k zrušeniu zamestnávateľa, uvedené možno považovať za dôvod, kedy môže zamestnávateľ dať zamestnancovi výpoveď podľa § 63 ods. 1 písm. a). Až po riadnom ukončení pracovného pomeru môže dôjsť k vyplateniu odstupného. Pracovný pomer nie je možné ukončiť spätne, napr. ku koncu mája. Zamestnávateľ má možnosť dať zamestnancovi výpoveď z vyššie uvedeného dôvodu, kedy pracovný pomer zaniká až uplynutím výpovednej doby. Zamestnanec sa môže so zamestnávateľom dohodnúť aj na skončení pracovného pomeru dohodu z vyššie uvedeného dôvodu.

Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu alebo dohodou z tých istých dôvodov, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

V tomto prípade, keďže ku skončeniu pracovného pomeru ešte nedošlo , zamestnanec nevykonáva prácu z dôvodu, že zamestnávateľ nemá možnosť zamestnancovi prideľovať prácu, zamestnanec nestráca nárok na mzdu počas mesiacov, kedy prácu nevykonával, ale jeho mzdové nároky sa spravujú ustanoveniami Zákonníka práce platnými pre prekážky v práci na strane zamestnávateľa, o ktorých sme písali v tomto článku.

Zákonník práce nevylučuje, aby zamestnanec mal uzatvorených viacero pracovných pomerov a uvedené nemá vplyv na povinnosť zamestnávateľa vyplatiť odstupné.

21.6.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy