Akú výšku odstupného dostanem?

poradnaporadna

Pracujem na dohodu od 1.9.2005 a prac. zmluvu som uzavrela od 1.1.2006 za minimálnu mzdu a cca pred 9timi mesiacmi som dostala dodatok k pracovnej zmluve o skrátení pracovného úväzku. Preto vás prosím o radu, akú výšku odstupného by som mala dostať, a či so mnou šéf nemôže nejako vybabrať a odstupne mi nedať, lebo mam taký dojem, že ho nedostanem.

Poradňa: Nárok na odstupné Vám vznikne len v tom prípade, ak Vám v prípade, ak ku skončeniu pracovného pomeru došlo z dôvodov podľa ustanovenia § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce( t.j. ak sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť alebo ak sa zamestnanec stal nadbytočným v dôsledku rozhodnutia zamestnávateľa alebo ak je zamestnancovi daná výpoveď zo zdravotných dôvodov).

 

Najčastejším dôvodom výpovede je skutočnosť, že v dôsledku organizačných opatrení zamestnávateľa sa zamestnankyňa stala nadbytočnou. Zamestnávateľ môže dať výpoveď z dôvodu nadbytočnosti, ale len za predpokladu, že nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce a zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

 

Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Ak je daná zamestnancovi výpoveď z dôvodu nadbytočnosti a zamestnanec pred začiatkom plynutia výpovednej lehoty požiada o skončenie pracovného pomeru, má zamestnanec nárok na odstupné vo výške násobku priemerného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba. Dĺžka výpovednej doby závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru ku dňu doručenia výpovede. Dĺžka výpovednej doby je dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov. Ak pracovný pomer trval najmenej päť rokov, dĺžka výpovednej doby je tri mesiace.

 

Z uvedeného vyplýva, že ak Vám dá zamestnávateľ výpoveď z vyššie uvedených dôvodov a vy chcete dostať odstupné, ešte pred začiatkom plynutia výpovednej doby musíte požiadať zamestnávateľa, aby s Vami skončiť pracovný pomer dohodou , v tom prípade nebudete počas výpovednej doby pracovať, skončíte pracovný pomer predtým, ako výpovedná doba začne plynúť a dostanete odstupné. Vo Vašom prípade by výpovedná doba trvala tri mesiace, takže máte nárok na trojmesačné odstupné, t.j. 3krát Váš priemerný zárobok. Priemerný zárobok sa určuje podľa výšky zárobku v predchádzajúcom kalendárnom mesiaci.

 

05.10.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Odstupne Odchodne 1.9.
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy