Skončenie pracovného pomeru zo zdravotných dôvodov.

poradňaporadňa

Mala som odpracovaných 7 rokov u zamestnávateľa. Utrpela som zranenie pri autonehode. Tak som zamestnávateľa požiadala o rozviazanie pracovného pomeru zo zdravotných dôvodov. Priložila som i rozhodnutie lekára, že danú prácu nemôžem vykonávať. Zamestnávateľ mi odpovedal písomne, že nemá pre mňa vhodne miesto a do 15 dni ma nemôže preradiť na inú prácu. A následné on mi navrhol rozviazanie pracovného pomeru dohodou. Dohodu mi navrhol začiatkom septembra 2009 ku 31.septembru 2009. Dna 28.septembra 2009 mi bol vydaný preukaz TZP, ktorý som tiež predložila zamestnávateľovi.

Poradňa: Ak zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca preradiť na inú prácu, zamestnávateľ môž dať zamestnancovi výpoveď z toho dôvodu že zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva.

Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou alebo dohodou z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

Povinnosť vyplatiť odstupné má zamestnávateľ len v tom prípade, ak došlo ku skončeniu pracovného pomeru výpoveďou zo strany zamestnávateľa alebo dohodou a súčasne, ak dôvodom skončenia pracovného pomeru sú zdravotné dôvody zamestnanca potvrdené lekárskym posudkom.

Zamestnanec môže dať výpoveď kedykoľvek aj bez uvedenia dôvodu a pracovný pomer sa končí uplynutím výpovednej doby.
21.6.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy