Odstúpenie od pracovnej zmluvy pred nástupom do práce

poradňaporadňa

Dňa 22.2.2010 sme uzatvorili so zamestnávateľom pracovnú zmluvu s nástupom do prace 1.3.2010. Dňa 25.2.2010 mi volali, že už nie je voľné miesto, že už ma nepotrebujú a rušia pracovnú zmluvu.

Poradňa: Zákonník práce umožňuje zamestnancovi aj zamestnávateľovi odstúpiť od pracovnej zmluvy len výnimočne, a to len kým zamestnanec nenastúpi do práce v dohodnutý deň bez toho, že by mu v tom bránila prekážka v práci, alebo do týždňa neupovedomí zamestnávateľa o tejto prekážke.

Na základe vyššie uvedeného môžu obaja účastníci odstúpiť od pracovnej zmluvy do času, kým zamestnanec nenastúpi do práce. Uvedený spôsob ukončenia pracovnej zmluvy vychádza z doslovného výkladu ustanovení zákonníka práce, v zmysle ktorého je možné od pracovnej zmluvy odstúiť do času (t.j. kým) zamestnanec nenastúpi do práce. Zákon nestanovuje formu odstúpenia od pracovnej zmluvy, ale v záujme právnej istoty je vhodné, aby odstúpenie bolo písomné. Na druhej strane sa v často aplikuje výklad zákona, v zmysle ktorého je takéto odstúpenie možné len z konkrétneho dôvodu, a to ak zamestnanec nenastúpi do práce v dohodnutý deň bez toho, že by mu v tom bránila prekážka v práci, alebo do týždňa neupovedomí zamestnávateľa o tejto prekážke.

Vzhľadom na skutočnosť, že pracovný pomer vzniká dňom nástupu do práce, vo vyššie popísanom prípade sa nebude jednať o skončenie pracovného pomeru, keďže pracovný pomer ešte nevznikol.
Ak zamestnanec ani zamestnávateľ nevykonajú odstúpenie od zmluvy a zamestnanec nastúpi do práce, v prípade ak je dojednaná v pracovnej zmluve medzi zamestnancom a zamestnávateľom skúšobná doba, zamestnávateľ v zásade môže skončiť pracovný pomer so zamestnancom už v prvý deň jeho trvania v rámci skúšobnej doby.
5.3.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy