Neplatnosť dohody o skončení pracovného pomeru

poradňaporadňa

Po psychickom nátlaku som v zamestnaní podpísala dohodu o rozviazaní pracovného pomeru. Ústne mi bolo povedané, že ma prepúšťajú pre nadbytočnosť, ale že nemajú na odstupné a tak je v dohode uvedené, že odchádzam na vlastnú žiadosť podľa paragrafu 60 ZP. Pre zamestnávateľa som pracovala vyše 30 rokov a mám 4,5 roku do dôchodku. Mám ešte možnosť podpísanie dohody pod nátlakom zvrátiť?

Poradňa: Neplatnosť skončenia pracovného pomeru môže zamestnanec uplatniť na súde najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť.

Pri neplatnej dohode o skončení pracovného pomeru sa postupuje pri posudzovaní nároku zamestnanca na náhradu ušlej mzdy obdobne ako pri neplatnej výpovedi danej zamestnancovi zamestnávateľom. Ak zamestnávateľ dal zamestnancovi neplatnú výpoveď a ak zamestnanec oznámil zamestnávateľovi, že trvá na tom, aby ho naďalej zamestnával, jeho pracovný pomer sa nekončí, s výnimkou, ak súd rozhodne, že nemožno od zamestnávateľa spravodlivo požadovať, aby zamestnanca naďalej zamestnával. Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi poskytnúť náhradu mzdy. Táto náhrada patrí zamestnancovi v sume jeho priemerného zárobku odo dňa, keď oznámil zamestnávateľovi, že trvá na ďalšom zamestnávaní, až do času, keď mu zamestnávateľ umožní pokračovať v práci alebo ak súd rozhodne o skončení pracovného pomeru.

V zmysle vyššie uvedeného je potrebné, aby zamestnanec uplatnil nárok na vyslovenie neplatnosti skončenia pracovného pomeru a súčasne uplatnil aj nároky na náhradu mzdy resp. nárok na vyplatenie odstupného.
3.3.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy