Doručenie výpovede zamestnávateľovi

poradňaporadňa

Ak mi zamestnávateľ nepodpísal výpoveď a neprevzal si ju ani doporučene do vlastných rúk na pošte, a vrátila sa mi späť. Ako je to z výpovednou lehotou, pretože mu bola zaslaná v septembri a vrátila sa mi až zaciatkom októbra. Som povinná pracovať do konca novembra alebo decembra? A čo mi može spraviť ak tam už nenástupim, pretože ma psychicky deptá, neslušne uráža, osočuje celú moju rodinu a fyzicky sa mi vyhráža, že ak už neprídem tak .....

Poradňa: Písomnosti zamestnanca týkajúce sa vzniku zmeny a zániku pracovného pomeru doručuje zamestnanec na pracovisku alebo ako doporučenú zásielku. Povinnosť zamestnanca doručiť písomnosť sa splní, len čo zamestnávateľ písomnosť prevezme alebo len čo ju pošta vrátila zamestnancovi ako nedoručiteľnú, alebo ak doručenie písomnosti bolo zmarené konaním alebo opomenutím zamestnávateľa. Účinky doručenia nastanú aj vtedy, ak zamestnávateľ prijatie písomnosti odmietne.

Z uvedeného vyplýva, že pre začiatok plynutia výpovednej doby v prípade opísanom vyššie je rozhodujúci deň, kedy sa výpoveď vrátila zamestnancovi ako nedoručiteľná.

Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba je rovnaká pre zamestnávateľa aj zamestnanca a je najmenej dva mesiace. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Ak sa výpoveď vrátila ako nedoručiteľná v mesiaci október, výpovedná doba začne plynúť 1.novembra a pracuvný pomer sa skončí 31. decembra.

Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu v sume priemerného zárobku tohto zamestnanca za jeden mesiac, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná.

Konanie konkrétnej fyzickej osoby u zamestnávateľa, ktorá sa inej osobe vyhráža, môže byť posudzované ako konanie, ktoré spĺňa znaky skutkovej podstaty nebezpečného vyhrážania v zmysle trestného zákona, pričom takéto konanie riešia orgány činné v trestnom konaní.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy