Dohoda o skončení pracovného pomeru a odstupné

poradňaporadňa

Ak dostanem od zamestnávateľa ˝dohodu o ukončení pracovného pomeru § 63"(podnik sa bude rušiť,a pri podpise tejto dohody nám ponúkajú 3. mesač. odstupné) asi premňa neplatí ochranná doba, čiže ak po podpísaní tejto dohody zostanem PN nepredľži sa mi výpovedná doba?

Poradňa: Dohoda o skončení pracovného pomeru je dvojstranný právny úkon uzatvorený medzi zamestnávateľom a zamestnancom, na základe ktorého pracovný pomer zaniká ku dňu uvedenému v dohode Výpovedná doba sa v prípade dohody neuplatňuje.

Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba je rovnaká pre zamestnávateľa aj zamestnanca a je najmenej dva mesiace. Ak je daná výpoveď zamestnancovi, ktorý odpracoval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, je výpovedná doba najmenej tri mesiace. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak nie je ustanovené inak.

Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, t.j. okrem iného aj vtedy, keď je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz. Ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá.

Zákaz výpovede sa nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi z dôvodov ustanovených v § 63 ods. 1 písm. a),t.j. v prípade, ak sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť.

Ak ku skončeniu pracovného pomeru dôjde výpoveďou zo strany zamestnávateľa alebo dohodu z dôvodov podľa § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) patrí zamestnancovi pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Odstupné dostáva zamestnanec vyplatené po skončení pracovného pomeru v najbližšom výplatnom termíne. Priemerný zárobok sa zisťuje v súlade s §134 Zákonníka práce zo mzdy zúčtovanej zamestnancovi na výplatu za kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok. Ak zamestnanec v takomto období nepracoval, použije sa pravdepodobný zárobok vypočítaný zo mzdy, ktorú by zamestnanec zrejme dosiahol.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy