Odchod do predčasného dôchodku a riešenie výpovede v čase poberania predčasného dôchodku

pravna poradnapravna poradna

Mám 59 rokov a odpracoval som v podniku 40 rokov. Poberám predčasný dochodok. Dochodkový vek 62 rokov dovŕšim v roku 2011. Od 1.4.2009 som vo výpovedi podľa §63 ods.1 pism. b - nadbytočnosť. Touto cestou Vás prosím o odpoveď na nasledovné otázky.

Zamestnavateľ mi od 1.4.2009 poukazuje na učet 60% mzdy a zakázal mi vstup do podniku počas 3 mesačnej výpovednej doby. Nemal by som dostávať 100% mzdu?

Poradňa: Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Je nesporné, že počas plynutia výpovednej doby pracovný pomer trvá. Odo dňa, keď vznikol pracovný pomer, je zamestnávateľ povinný prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy, platiť mu za vykonanú prácu mzdu a dodržiavať ostatné pracovné podmienky ustanovené právnymi predpismi, kolektívnou zmluvou a pracovnou zmluvou. Ak zamestnávateľ neprideľuje zamestnancovi prácu, jedná o prekážku v práci na strane zamestnávateľa podľa § 142 ods. 3. podľa ktorého, ak zamestnanec nemohol vykonávať prácu pre iné prekážky na strane zamestnávateľa ako sú vymedzené v predchádzajúcich ustanoveniach Zákonníka práce ( prechodný nedostatok surovín, nepriaznivé poveternostné vplyvy a pod. ) zamestnávateľ poskytne zamestnancovi náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku.

Nemal by som dostať odstupné 3+1 mesiac naviac? V kolektívnej zmluve sa píše: Ústav sa zaväzuje poskytnúť odstupné nad rámec ZP a to o jeden mesiac naviac tým zamestnancom, ktorí v ústave odpracovali 20 a viac rokov.Toto ustanovenie sa netýka zamestnancov,ktorí dovršili dochodkový vek. Dôchodkový vek 62 rokov dovršim v roku 2011.

Poradňa: Z ustanovenia kolektívnej zmluvy citovaného v otázke vyplýva, že zamestnanec má na základe kolektívnej zmluvy nárok na odstupné v sume štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak dôjde k uzatvoreniu novej kolektívnej zmluvy, je potrebné sa v prvom rade dôkladne oboznámiť s jej prípadnými prechodnými ustanoveniami, ale môžeme konštatovať, že nárok na odstupné vzniknutý počas účinnosti pôvodnej kolektívnej zmluvy sa bude spravovať ustanoveniami pôvodnej kolektívnej zmluvy. Odstupné bude vyplatené po skončení pracovného pomeru v najbližšom výplatnom termíne u zamestnávateľa určenom na výplatu mzdy.
,br> Okrem odstupného má zamestnanec podľa § 76 ods. 6 Zákonníka práce nárok na odchodné, a to pri prvom skončení pracovného pomeru po nadobudnutí nároku na predčasný starobný dôchodok, starobný dôchodok a invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70%. Odchodné patrí zamestnancovi najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo bezprostredne po jeho skončení. Zo zákona nevyplýva žiadne obmedzenie zo súbehu nárokov na odstupné a odchodné. Zamestnancovi na každé z týchto plnení vznikne nárok, keď sú splnené podmienky zo zákona.

1.4.2009 na moje miesto nastúpil kolega a vykonáva tú istú prácu, pre ktorú som bol prepustený.

Poradňa: Podľa ustanovenia § 61 ods. 3, ak zamestnávateľ dal zamestnancovi výpoveď podľa § 63 ods. 1 písm. b), nesmie počas troch mesiacov znovu utvoriť zrušené pracovné miesto a prijať po skončení pracovného pomeru na toto pracovné miesto iného zamestnanca.

V prípade porušenia povinností zamestnávateľa z pracovnoprávnych vzťahov má zamestnanec v súlade s §150 ods. 2 možnosť podať sťažnosť na inšpektorát práce podľa sídla zamestnávateľa. V súvislosti s neplnením oprávnených nárokov zamestnanca je potrebné uviesť, že nevyplatenie mzdy a odstupného je trestné podľa § 214 Trestného zákona.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy