Dostal som výpoveď. Akú mám výpovednú dobu?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Môže mi dať zamestnávateľ výpovednú lehotu 3 mesiace, ak pracovný pomer trval tri roky?

Poradňa: Zákonník práce upravuje pravidlá pre začiatok a trvanie výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca  nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, okrem prípadu, ak by výpovedná doba mala uplynúť počas ochrannej doby (napr. počas PN zamestnanca). V tom prípade sa výpovedná doba skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby.

Výpovedná doba je časový úsek, ktorý uplynie od oznámenia o výpovedi, až do skutočného skončenia pracovného pomeru. Počas výpovednej doby pracovný pomer trvá a všetky práva a povinnosti zamestnanca aj zamestnávateľa zostávajú zachované.

Dĺžka výpovednej doby závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru ku dňu doručenia výpovede. Výpovedná doba je najmenej jeden mesiac, ak pracovný pomer ku dňu doručenia výpovede trval menej ako jeden rok, a to v prípade, ak výpoveď dáva zamestnanec aj v prípade, ak výpoveď dáva zamestnávateľ. Ak pracovný pomer trval viac ako jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace.  

V niektorých prípadoch, kedy výpoveď dáva zamestnávateľ z určitých v zákone stanovených dôvodov, je výpovedná doba dlhšia. Ak výpoveď dáva zamestnávateľ zamestnancovi, z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b)  Zákonníka práce alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, výpovedná doba je najmenej:

a) dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov,

b) tri mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej päť rokov.

Ochranná doba a výpoveď

Výpovedná doba sa môže aj predĺžiť, ak je zamestnanec v ochrannej lehote. Ak dá zamestnávateľ zamestnancovi výpoveď a následne sa zamestnanec dostane do ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá. Ochranou dobou je napr. čas, kedy je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného, keď je zamestnankyňa tehotná, na materskej dovolenke, na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky, keď je zamestnanec dlhodobo uvoľnený na výkon verejnej funkcie, alebo čas, kedy je zamestnanec pracujúci v noci uznaný na základe lekárskeho posudku dočasne nespôsobilým na nočnú prácu.

Dohoda so zamestnávateľom

Ak chce zamestnanec skončiť pracovný pomer okamžite  alebo skôr ako by sa pracovný pomer skončil uplynutím výpovednej doby, a to z akéhokoľvek dôvodu  (napr. aj z dôvodu cesty do zahraničia), musí sa so zamestnávateľom dohodnúť na skončení ku konkrétnemu dátumu a uzatvoriť dohodu o skončení pracovného pomeru. Zamestnávateľ nie je povinný súhlasiť s návrhom zamestnanca a v takom prípade zostáva zamestnancovi len možnosť dať výpoveď a odpracovať výpovednú dobu.

Bez výpovednej doby

Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je násobkom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Zamestnanec Výpoveď Lehota Výpovedná doba Výpovedná lehota Dĺžka výpovednej doby
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy