Žiadosť o skončenie pracovného pomeru dohodou/Dohoda o skončení pracovného pomeru

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Skončenie pracovného pomeru dohodou je dvojstranný právny úkon, ktorý vyjadruje dohodu zamestnanca a zamestnávateľa o tom, že v určitý deň dôjde ku skončeniu pracovného pomeru.

VZOR: Žiadosť o skončenie pracovného pomeru dohodou

VZOR: Dohoda o skončení pracovného pomeru

Náležitosti:

Obsah: prejav vôle zamestnanca aj zamestnávateľa skončiť pracovný pomer a deň skončenia pracovného pomeru

Forma:  písomná. Prejav vôle zamestnanca a zamestnávateľa nemusia  byť na tej istej listine, napr. zamestnanec písomne požiada o skončenie pracovného pomeru dohodou  a zamestnávateľ písomne vyjadrí súhlas  vo forme odpovede.  

Návrh na skončenie dohodou môže dať zamestnanec aj zamestnávateľ. Ak zamestnanec navrhuje skončenie pracovného pomer dohodou, môže tak urobiť formálnym listom - žiadosťou a môže zamestnávateľovi aj predložiť návrh písomnej dohody o skončení pracovného pomeru.

Pracovný pomer stále trvá, až kým zamestnávateľ písomne nevyjadrí svoj súhlas s návrhom zamestnanca.

Zamestnávateľ nie je povinný sa k návrhu dohody vyjadriť.  V praxi je možné, aby zamestnanec v tej istej písomnosti požiadal zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou, súčasne ho požiadal o vyjadrenie do určitého dátumu a súčasne na žiadosti uvedie, že ak sa mu zamestnávateľ nevyjadrí alebo ak s jeho návrhom na skončenie pracovného pomeru dohodou nesúhlasí, aby uvedenú žiadosť považoval za výpoveď. Upozorňujeme, že v takom prípade žiadosť musí obsahovať náležitosti a byť doručená tak, ako výpoveď.

Viac o téme: Dohoda Vzor Dokument Žiadosť Skončenie pracovného pomeru Právny dokument Skončenie práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy