Ak dá výpoveď zamestnanec, odstupné mu nepatrí

Ak sa pracovný pomer končí z iniciatívy zamestnanca, nárok na odstupné nevznikne.Ak sa pracovný pomer končí z iniciatívy zamestnanca, nárok na odstupné nevznikne. Zdroj: photl.com

Zamestnankyňa, ktorá pracuje v našej firme 7 rokov, chce dať výpoveď dohodou, bez špecifikovania dôvodu. Pritom sa domáha odstupného vo výške 3 mesačného zárobku. Paragraf 76 Zákonníka práce presne nešpecifikuje komu odstupné nepatrí.

Poradňa: Pracovný pomer nemožno skončiť  spôsobom „ výpoveď dohodou“, takýto spôsob neexistuje. Skončenie pracovného pomeru  je možné výpoveďou alebo dohodou. 

Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby, pričom zamestnanec môže dať výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo aj  bez uvedenia dôvodu. Ak zamestnanec požiada o skončenie pracovného pomeru, môže ale nemusí v tejto  žiadosti uvádzať dôvod. Zamestnávateľ nie je povinný so žiadosťou zamestnanca súhlasiť, ak sa však dohodnú, pracovný pomer končí v deň dojednaný v písomnej dohode o skončení pracovného pomeru. 

Ak sa pracovný pomer končí z iniciatívy zamestnanca, nárok na odstupné nevznikne. Zákonník práce  upravuje  odstupné v ustanovené § 76  a v poradni sme sa komplexne zaoberali odstupným, články nájdete na KarieraInfo v sekcii Odstupné.

Zákon výslovne nestanovuje, kedy nárok na odstupné nevzniká, ale ide o všetky ostatné prípady, ktoré nie s uvedené v ustanovení § 76 Zákonníka práce. Odstupné má uľahčiť zamestnancovi situáciu, v ktorej sa ocitol bez vlastného zavinenia a ak nie z jeho iniciatívy končí pracovný pomer. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Dohoda Výpoveď Odstupné Skončenie Dohodou Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy