Rušíme eseročku. Čo spraviť so zamestnancami?

Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov ustanovených v Zákonníku práce.Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov ustanovených v Zákonníku práce. Zdroj: photl.com

Sme eseročka a v auguste rušíme prevádzku. Musíme dať zamestnancom výpoveď? Zamestnanci sú zamestnaní od 1. novembra 2012. Aký má byť postup a ukončenie zmluvy, výpovedná lehota a odstupné?

Poradňa: Ak sa zamestnávateľ rozhodne ukončiť podnikanie, môže sa jednať o jeden z dvoch nasledovných výpovedných dôvodov v zmysle ustanovenia § 63 ods.1  Zákonníka práce. Podľa písm. a) bod 1 uvedeného ustanovenia zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak sa zamestnávateľ alebo jeho časť zrušuje. Podľa písm. b) uvedeného ustanovenia, zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách.

K zrušeniu zamestnávateľa môže dôjsť na základe rozhodnutia príslušného orgánu zamestnávateľa alebo na základe zákona. Ak sa zrušuje celý zamestnávateľ neplatí ani podmienka, v zmysle ktorej zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď len vtedy, a nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce, alebo  zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

Výpoveď musí byť písomná a  musí byť doručená  zamestnancovi do vlastných rúk. Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov ustanovených v Zákonníku práce. Dôvod výpovede sa musí vo výpovedi skutkovo vymedziť tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, inak je výpoveď neplatná. Dôvod výpovede nemožno dodatočne meniť. Ak zamestnávateľ dal zamestnancovi výpoveď podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, nesmie počas dvoch mesiacov znovu utvoriť zrušené pracovné miesto a prijať po skončení pracovného pomeru na toto pracovné miesto iného zamestnanca.

Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Dĺžka výpovednej doby závisí od dĺžky  trvania pracovného pomeru. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola výpoveď doručená.  Ak pracovný pomer trval ku dňu doručenia výpovede menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiac. V prípade ak je zamestnanec u zamestnávateľa zamestnaný menej ako 2 roky a pracovný pomer sa končí na základe výpovede, nemá nárok na odstupné.

Ak sa pracovný pomer končí dohodou, t.j. k akémukoľvek obojstranne dojednanému dátumu,  z dôvodov podľa ustanovenia § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce, zamestnanec má nárok na odstupné vo výške jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer trval menej ako dva roky.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: S.r.o. Zamestnávateľ Zamestnanci Rušenie Výpoveď Eseročka Lehota Výpovedná Eseročky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy