Zamestnankyňa odmietla prevziať výpoveď. Kedy platí skončenie?

V skúšobnej lehote je možné skončiť pracovný pomer aj bez uvedenia dôvodu.V skúšobnej lehote je možné skončiť pracovný pomer aj bez uvedenia dôvodu. Zdroj: photl.com

Od 1. februára som na skúšobnú dobu tri mesiace zamestnala zamestnankyňu. Dňa 5. marca mi doniesla PN-ku. S jej prácou som však nebola veľmi spokojná a tak som sa rozhodla skončiť s ňou pracovný pomer k 11. marcu 2013. Osobne som si ju teda predvolala 6. marca 2013 do kancelárie a oznámila jej skončenie pracovného pomeru, ale zamestnankyňa mi odmietla podpísať dátum prevzatia oznámenia s tým, že počas práceneschopnosti nič nepodpisuje. Na oznámenie som uviedla, že zamestnankyňa odmietla podpísať dokument a dátum. Vtedy som nemala v kancelárii žiadneho svedka, ktorý by to tiež podpísal. Oznámenie som 7. marca 2013 zaslala doporučene do vlastných rúk.

Poradňa: Pokiaľ je zamestnanec v skúšobnej dobe, pracovný pomer možno skončiť písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť, ale táto lehota má len poriadkový charakter a ak zamestnanec alebo zamestnávateľ oznámia skončenie pracovného pomeru v kratšej lehote, nebude to mať vplyv na skončenie pracovného pomeru.

Iná situácia je ale v prípade, ak je v pracovnej zmluve výslovne dojednané, že skončenie pracovného pomeru je potrebné doručiť najmenej tri dni pred skončením pracovného pomeru, vtedy takúto podmienku dojednanú v pracovnej zmluve treba dodržať. 

Dokonca ani v prípade, ak skončenie pracovného pomeru  nie je urobené písomne, zákon nesankcionuje tento nedostatok formy neplatnosťou, a to s odvolaním sa na ustanovenie § 17 ods. 2 Zákonníka práce, právny úkon, ktorý sa neurobil formou predpísanou Zákonníkom práce je neplatný, len ak to výslovne ustanovuje Zákonník práce alebo osobitný predpis.

V prípade, ak zamestnankyni bolo ústne oznámené skončenie pracovného pomeru, toto skončenie bude platné a pracovný pomer sa skončí dňom uvedeným v oznámení, a nie až dňom preukázateľného prevzatia zásielky doručenej poštou do vlastných rúk prípadne dňom vrátenia zásielky zamestnávateľovi resp. dňom odmietnutia prevzatia zásielky.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Výpoveď Odmietnutie Rúk Do Práceneschopnosť Výpovede Prevzatie Skončenie Ústne Ústna PN Pracovného Pomeru Vlastných
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy