Ktorá výpovedná doba má prednosť? Podľa zákonníka alebo zmluvy?

Zamestnanec môže podať výpoveď aj v čase práceneschopnosti.Zamestnanec môže podať výpoveď aj v čase práceneschopnosti. Zdroj: photl.com

Priateľ je momentálne práceneschopný a chcel by ukončiť pracovný pomer počas PN-ky tak, aby mu začala plynúť výpovedná lehota od 1. marca 2013. V pracovnej zmluve má stanovené, že má dvojmesačnú výpovednú lehotu, aj keď už má vo firme odpracovaných 9 rokov. Platí mu výpovedná lehota zo Zákonníka práce alebo podľa zmluvy?

Poradňa:  Ak dá výpoveď zamestnanec, a to aj v čase, kedy je uznaný za práceneschopného, výpovedná doba začne plynúť od prvého dňa v mesiaci nasledujúcom po kalendárnom mesiaci, keď bola výpoveď doručená zamestnávateľovi. Pokiaľ zamestnanec neodovzdá výpoveď osobne na pracovisku, je potrebné výpoveď doručiť zamestnávateľovi ako doporučenú zásielku, pričom rozhodujúci je dátum doručenia zamestnávateľovi, nie dátum  podania na pošte. Zákaz výpovede v čase, keď je zamestnanec uznaný za dočasne práceneschopného sa nevzťahuje na situáciu, kedy výpoveď dáva zamestnanec.

Ak dáva výpoveď zamestnanec, ktorého pracovný pomer ku dňu doručenia výpovede trval menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiac. V prípade zamestnanca, ktorého pracovný pomer ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, je výpovedná doba dva mesiace. Ak dáva výpoveď zamestnanec, výpovedná doba sa nepredlžuje nad dva mesiace. K predĺženiu výpovednej doby podľa dĺžky trvania pracovného pomeru dochádza, ak dáva výpoveď zamestnávateľ zamestnancovi.

Dĺžka výpovednej doby v prípade výpovede danej zamestnancom vyplýva priamo zo zákona a nemožno ju predlžovať, lebo takéto predĺženie by nepôsobilo v prospech zamestnanca a tým by bolo v rozpore s ustanovením zákona, v zmysle ktorého v pracovnoprávnych vzťahoch možno upraviť podmienky zamestnania a pracovné podmienky zamestnanca výhodnejšie ako to upravuje zákon.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Výpoveď Doba Lehota Skončenie Výpovedná Pracovného Pomeru PN-ka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy