Dostala som výpoveď. Môžem ju stiahnuť?

Spätné vzatie výpovede, ktorá bola doručená je možné, ale vždy ho môže vykonať len osoba, ktorá výpoveď dáva.Spätné vzatie výpovede, ktorá bola doručená je možné, ale vždy ho môže vykonať len osoba, ktorá výpoveď dáva. Zdroj: photl.com

Do zamestnania som nastúpila 1. marca 2008. Vo februári 2013 som podpísala výpoveď z pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa z dôvodu organizačných zmien. Pracovný pomer skončí uplynutím výpovednej lehoty, ktorá je dvojmesačná. Výpovedná doba skončí dňom 30. apríla 2013. Mám nárok na odstupné vo výške priemerného mesačného zárobku a na zvýšenie odstupného o jeden funkčný plat v zmysle kolektívnej zmluvy . Môžem výpoveď stiahnuť?

Poradňa: Ak pracovný pomer zamestnanca, ktorému zamestnávateľ dáva výpoveď z dôvodu organizačných zmien, trval ku dňu doručenia výpovede najmenej jeden rok a menej ako päť rokov, výpovedná doba je najmenej dva mesiace. Zákon stanovuje minimálnu výpovednú dobu  „najmenej“ dva mesiace, ale v pracovnej alebo kolektívnej zmluve možno dojednať aj dlhšiu výpovednú dobu, pokiaľ je to pre zamestnanca výhodnejšie. Na určenie dĺžky výpovednej doby je rozhodujúca dĺžka trvania pracovného pomeru ku dňu doručenia výpovede. 

Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodu organizačných zmien patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume  jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov a vo výške dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov. Ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov, zamestnanec má nárok na odstupné vo výške dvojnásobku priemerného mesačného zárobku.  Rovnako ako v prípade výpovednej doby, zamestnávateľ má možnosť v pracovnej zmluve alebo kolektívnej zmluve možno upraviť výšku odstupného odlišne, a to výhodnejšie pre zamestnanca.

V prípade opísanom vyššie trval pracovný pomer ku dňu doručenia výpovede menej ako päť rokov, preto je dĺžka výpovednej doby vyplývajúca zo zákona dva mesiace. Ku dňu skončenia pracovného pomeru výpoveďou danou zamestnávateľom z organizačných dôvodov trval pracovný pomer viac ako päť rokov, preto je nárok na odstupné vo výške dvojnásobku priemerného mesačného zárobku a naviac nárok na zvýšenie vyplývajúce z kolektívnej zmluvy.

Spätné vzatie výpovede, ktorá bola doručená je možné, ale vždy ho môže vykonať len osoba, ktorá výpoveď dáva,  t.j. v tomto prípade zamestnávateľ. Zamestnanec svojím podpisom potvrdil prevzatie výpovede, a tento úkon nemožno vziať späť.  Výpoveď, ktorá bola daná, môže byť odvolaná len písomne a len so súhlasom druhého účastníka, ktorému bola určená; tento súhlas tiež musí byť písomný.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Výpoveď Stiahnutie Stiahnuť Výpovede Skončenie Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy