Sťahujem sa mimo SR. Môžem podať okamžitú výpoveď?

Sťahovanie zamestnanca nie je dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru.Sťahovanie zamestnanca nie je dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru. Zdroj: photl.com

Pracujem na pracovnú zmluvu ako upratovačka na 4 hodiny od 12.2.2012 v súkromnej upratovacej firme. Pracovný pomer aj naďalej trvá. Pracujem na dobu určitú. Pedĺženie zmluvy som podpísala na rok, t.j. od 1. januára 2013 do 31. decembra 2013. V marci-apríli 2013 sa budem sťahovať mimo územia našej republiky. Môžem požiadať zamestnávateľa o okamžité skončenie pracovného pomeru dohodou, alebo musím dať dvojmesačnú výpoveď, keďže vo firme pracujem rok?

Poradňa: Skončenie pracovného pomeru dohodou, skončenie na základe výpovede a okamžité skončenie sú tri odlišné spôsoby ukončenia pracovného pomeru.

Zamestnanec môže pracovný pomer skončiť okamžite, na základe oznámenia označeného ako okamžité  skončenie  pracovného pomeru, len výnimočne (napr. v prípade omeškania zamestnávateľa s platením mzdy), pričom sťahovanie zamestnanca nie je dôvodom na okamžité skončenie.

Ku skončeniu pracovného pomeru dohodou dochádza na základe dohody zamestnanca so zamestnávateľom o skončení pracovného pomeru  k ľubovoľnému dohodnutému dátumu. Zamestnanec môže požiadať o skončenie pracovného pomeru kedykoľvek a z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, zamestnávateľ však nie je povinný sa k žiadosti zamestnanca vyjadriť a nie je povinný zamestnancovi vyhovieť.

Výpoveď je jednostranným spôsobom skončenia pracovného pomeru; zamestnanec môže podať výpoveď kedykoľvek a z akéhoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Výpoveď musí byť písomná a doručená zamestnávateľovi. Výpovedná doba začne plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a trvá dva mesiace, pokiaľ pracovný pomer u zamestnávateľa trval najmenej jeden rok.

Skutočnosť, že sa zamestnankyňa sťahuje, nemá vplyv na trvanie jej pracovného pomeru a nie je ani dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru; ak sa zamestnankyni nepodarí dohodnúť so zamestnávateľom na skončení pracovného pomeru, zostáva jej len možnosť skončenia pracovného pomeru výpoveďou.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Sťahovanie Výpoveď Skončenie Okamžité Pracovného Pomeru Výoveď
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy