Dostala som výpoveď poštou. Postupoval zamestnávateľ správne?

Výpovedná doba začne plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede.Výpovedná doba začne plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede. Zdroj: photl.com

Do firmy som nastúpila 7. decembra 2011. Dňa 14. decembra 2012 mi bola doručená výpoveď poštou, ktorej prevzatie som musela podpísať. Z výpovede citujem: Podľa paragrafu 63 ods. 1 písm. a, Zákonník a práce. Ale v tej výpovedi je napísané, že mi začína plynúť výpovedná doba odo dňa 1. 12 2012 a pracovný pomer sa končí dňom 31. decembra, pretože k tomuto dátumu sa bude rušiť predajňa a že majitelia nevlastnia ani neprevádzkujú inú obchodnú jednotku. Ale podľa môjho názoru to nie je možné, pretože výpovedná doba musí plynúť prvý deň nasledujúceho mesiaca od podpisu, alebo prevzatia výpovede, t.j. k 14. decembru 2012. A teraz neviem, ako mám postupovať a či mám nárok na odstupné.

Poradňa: Ako správne uvádza aj pisateľka vo svojej otázke, ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začne plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede. Takto plynutie výpovednej doby  vyplýva zo zákona a nemožno ho meniť. Napriek tomu, čo zamestnávateľ uvádza vo výpovedi, skončenie pracovného pomeru sa riadi ustanoveniami Zákonníka práce.

Ak bola výpoveď doručená v priebehu mesiaca december, výpovedná doba začne plynúť od 1.1.   Pracovný pomer ku dňu doručenia výpovede trval viac ako jeden rok a podľa právneho stavu platného do 31.12.2012 platí, že výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) Zákonníka práce je  dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov. Pracovný pomer na základe výpovede sa teda v konkrétnom prípade skončí uplynutím výpovednej doby.

Súčasne podľa právneho stavu platného do 31.12.2012 platí, že ak je zamestnancovi daná výpoveď z vyššie uvedených dôvodov a ak požiada zamestnávala o skončenie pracovného pomeru dohodou pred začiatkom plynutia výpovednej doby, zamestnávateľ je povinný takejto žiadosti vyhovieť a zamestnancovi patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.

Ako vyplýva z vyššie uvedeného, zamestnanec má v takejto situácii možnosť požiadať zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru dohodou k 31.12.2012 a zamestnávateľ je povinný mu vyhovieť a súčasne je zamestnávateľ povinný zaplatiť odstupné vo výške dvojnásobku priemerného mesačného zárobku zamestnanca.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Doručenie Výpoveď Výpovede Skončenie Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy