Môžem ukončiť pracovný pomer počas PN-ky?

Počas trvania dočasnej práceneschopnosti zamestnanca platí zákaz výpovede.Počas trvania dočasnej práceneschopnosti zamestnanca platí zákaz výpovede. Zdroj: photl.com

Som zamestnaný vo väčšej firme na neurčito už 5 rokov, momentálne som na PN. Dozvedel som sa že mi zamestnávateľ chce dať výpoveď asi pre nadbytočnosť. Údajne už nejakých ľudí prepustili, iba čakajú keď ukončím PN. Je lepšie ukončiť pracovný pomer dohodou napr. ku dňu 1. októbra 2012 a mám nárok na odstupné a za akých podmienok? Pred uvedeným zamestnaním som začal poberať výsluhový príspevok, ktorý stále poberám. Mám po ukončení horeuvedeného pracovného pomeru na dávku v nezamestnanosti?

Poradňa:   Výpoveď z dôvodu nadbytočnosti označuje výpoveď danú zamestnávateľom z dôvodu podľa ustanovenia § 63 ods. 1 písm. b ) Zákonníka práce, t.j. ak sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách.

Výpoveď z dôvodu nadbytočnosti môže dať zamestnávateľ zamestnancovi len vtedy, ak:

  • zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,
  • zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

Zamestnávateľ je povinný ponúknuť zamestnancovi inú prácu, t.j. iné pracovné miesto, ak takéto má, ešte pred podaním výpovede. V prípade, ak zamestnávateľ mal voľné pracovné miesto a zamestnancovi ho neponúkol, je výpoveď z tohto dôvodu neplatná.

Skutočnosť, či je práca pre zamestnanca vhodná, je potrebné posudzovať podľa zdravotnej spôsobilosti zamestnanca na prácu, jeho schopností a kvalifikácie. Ak zamestnávateľ nemá voľné pracovné miesto, ktoré by bolo pre zamestnanca vhodné, je povinný mu ponúknuť pre neho inak vhodnú prácu, a to aj menej kvalifikovanú. V prípade, keď zamestnávateľ má voľných viacero pracovných miest vhodných pre zamestnanca, postačuje, ak zamestnávateľ ponúkne zamestnancovi jedno z takýchto voľných pracovných miest podľa vlastného uváženia, nemusí mu ponúkať všetky voľné pracovné miesta.

Ak zamestnanec ponúknuté miesto odmietne alebo nie je ochotný podrobiť sa predchádzajúcej príprave na túto inú vhodnú prácu, povinnosť zamestnávateľa, pokiaľ ide o ponuku inej vhodnej práce, sa považuje za splnenú.

Počas trvania dočasnej práceneschopnosti platí zákaz výpovede, t.j., zamestnancovi nie je možné dať platne výpoveď; zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď až po ukončení práceneschopnosti.

Ak je daná zamestnancovi výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Podľa právnej úpravy platnej od 1.9.2011, ak je daná zamestnancovi výpoveď z dôvodu nadbytočnosti ( t.j. podľa §63 ods. 1 písm. b)) a zamestnanec pred začiatkom plynutia výpovednej lehoty požiada o skončenie pracovného pomeru, má zamestnanec nárok na odstupné vo výške násobku priemerného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba. Dĺžka výpovednej doby závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru ku dňu doručenia výpovede.

Dĺžka výpovednej doby sú dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov. Ak pracovný pomer trval najmenej päť rokov, dĺžka výpovednej doby sú tri mesiace.

Ak zamestnanec počas výpovednej doby nechce zostať pracovať u zamestnávateľa a požiada o skončenie dohodou, má nárok na odstupné. Dôležité je, aby zamestnanec požiadal zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru ešte pred začatím plynutia výpovednej doby. Ak zamestnanec odpracuje celú výpovednú dobu, pri skončení pracovného pomeru nemá nárok na odstupné. Zamestnanec si môže vybrať aj takú možnosť, že časť výpovednej doby odpracuje, skončí pracovný pomer dohodou a za zvyšnú časť výpovednej doby dostane odstupné.

Počas trvania dočasnej práceneschopnosti zamestnanca platí zákaz výpovede, t.j. zamestnávateľ nemôže dať zamestnancovi výpoveď, ale aj počas trvania PN je možné so zamestnancom uzatvoriť dohodu o skončení pracovného pomeru. Ak sa pracovný pomer so zamestnancom končí dohodou okrem iného aj z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, t.j. z dôvodov nadbytočnosti, zamestnávateľ poskytne zamestnancovi odstupné. Zamestnancovi patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Poradňa Choroba Výpoveď PN PN-ka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy