Zamestnávateľ sfalšoval podpis. Je výpoveď platná?

dohoda je dvojstranný právny úkon, ktorý je prejavom súhlasnej vôle oboch zmluvných strán.dohoda je dvojstranný právny úkon, ktorý je prejavom súhlasnej vôle oboch zmluvných strán. Zdroj: photl.com

Bývalý zamestnávateľ bez môjho súhlasu sfalšoval podpis na odhláške zo sociálnej poisťovne. Je takáto odhláška platná? Na ukončení pracovného pomeru bolo napísaná výpoveď z pracovného pomeru dohodou. Na tomto papieri nebol uvedený ani dátum ani dôvod ukončenia pracovného pomeru, ani pečiatka, ani podpis konateľa. Dátum a razítko bolo dané na papieri dodatočne. Aj v tomto domnení, že je to neplatné som to podpísal a na druhý deň som normálne nastúpil na pracovnú smenu ale riaditeľ podniku mi znemožnil nástup do práce. Táto výpoveď mi nebola nikdy oficiálne doručená ani na pracovisku ani doporučenou zásielkou. Je takáto výpoveď z pracovného pomeru platná? Tieto doklady však zamestnávateľ predložil sociálnej poisťovni ako pravé a tým sa logicky dopustil podvodu lebo uviedol nepravdivé údaje.

Poradňa:  Zamestnancovi vzniká povinné nemocenské poistenie, povinné dôchodkové poistenie a povinné poistenie v nezamestnanosti odo  dňa vzniku  pracovného pomeru a zaniká dňom zániku pracovného pomeru. Za zamestnanca odvádza poistné na nemocenské poistenie, poistné na dôchodkové poistenie a poistné na poistenie v nezamestnanosti zamestnávateľ. Zamestnávateľ vykoná zrážku poistného na nemocenské poistenie, poistného na dôchodkové poistenie a poistného na poistenie v nezamestnanosti, ktoré je povinný platiť zamestnanec.

Zamestnávateľ je povinný vykonávať prihlásenie a odhlásenie zamestnanca a podania môže vykonávať okrem iného aj elektronicky, pričom tieto podania sú podaniami, ktoré musí vykonať zamestnávateľ a podpis zamestnanca sa nevyžaduje.

Skončenie pracovného pomeru formou „výpovede dohodou“ nie je možné, jedná sa o dva  odlišné spôsoby, pričom výpoveď je jednostranný právny úkon, ktorý musí byť riadne podpísaný a doručený druhému účastníkovi a dohoda je dvojstranný právny úkon, ktorý je prejavom súhlasnej vôle oboch zmluvných strán. Výpoveď dohodou neexistuje, tak ako sme písali v článku Výpoveď dohodou neexistuje. Podľa popisu v otázke nie je možné určiť, či sa jednalo o výpoveď alebo dohodu a od toho bude závisieť posúdenie platnosti. V prípade, ak zamestnávateľ chcel uzavrieť so zamestnancom dohodu o skončení pracovného pomeru, je možné, že zamestnávateľ  zamestnancovi predložil text dohody o skončení pracovného pomeru na podpis a až po podpise zo strany zamestnanca podpísal dohodu zamestnávateľ, čím došlo k uzatvoreniu dohody.

Dohoda o skončení pracovného pomeru sa uzatvára písomne a pracovný pomer sa na jej základe skončí ku dňu uvedenému v dohode. Jedno vyhotovenie dohody o skončení pracovného pomeru vydá zamestnávateľ zamestnancovi. Povinnosť zamestnávateľa vydať zamestnancovi jeden exemplár dohody nemá vplyv na jej platnosť ani na dohodnutý dátum skončenia pracovného pomeru. Iná situácia by bola v prípade, ak by zamestnávateľ dal zamestnancovi výpoveď, v tom prípade je dátum doručenia výpovede rozhodujúci pre začiatok plynutia výpovednej doby.

Neplatnosť skončenia pracovného pomeru môže zamestnanec uplatniť na súde najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť.

Zamestnanec sa môže domáhať určenia neplatnosti dohody z titulu nedostatku vôle alebo omylu alebo ak bola dohoda uzatvorená pod vplyvom donútenia, pod nátlakom, musí však tieto skutočnosti preukázať.

Ak zamestnávateľ dal zamestnancovi neplatnú výpoveď a ak zamestnanec oznámil zamestnávateľovi, že trvá na tom, aby ho naďalej zamestnával, jeho pracovný pomer sa nekončí, s výnimkou, ak súd rozhodne, že nemožno od zamestnávateľa spravodlivo požadovať, aby zamestnanca naďalej zamestnával. Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi poskytnúť náhradu mzdy. Táto náhrada patrí zamestnancovi v sume jeho priemerného zárobku odo dňa, keď oznámil zamestnávateľovi, že trvá na ďalšom zamestnávaní, až do času, keď mu zamestnávateľ umožní pokračovať v práci alebo ak súd rozhodne o skončení pracovného pomeru. 

Pri neplatnej dohode o skončení pracovného pomeru sa postupuje pri posudzovaní nároku zamestnanca na náhradu ušlej mzdy obdobne ako pri neplatnej výpovedi danej zamestnancovi zamestnávateľom.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradňa Zmluva Výpoveď Skončenie Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy