Môžem prepustiť zamestnankyňu na PN ?

poradnaporadna

Firma FO sa k 31.8.2011 ruší z dôvodu malých tržieb. Máme zamestnankyňu , ktorá je PN z dôvodu tehotenstva od 12.7.2011, jej pracovný pomer je na dobu neurčitú. Môžeme v dobe PN zrušiť pracovný pomer a čo z toho plynie.

Poradňa: Zamestnávateľ môže dať zamestnancovu výpoveď v zmysle ustanovenia § 63 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce, ak sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť. V zmysle § 64 ods. 1 písm. a) zamestnávateľ nemôže dať zamestnancovi výpoveď v čase, kedy je dočasne uznaný za práceneschopného a podľa písm c) aj v čase, kedy je zamestnankyňa tehotná.

 

Vyššie uvedené zákaz sa ale nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi z dôvodu podľa § 63 ods. 1 písm.a) .V prípade zániku zamestnávateľa jeho zrušením zaniká zamestnávateľ ako subjekt pracovnoprávneho vzťahu a ak sa zrušuje len jeho časť, môže dať zamestnávateľ zamestnancovi výpoveď len ak tým zaniká aj jeho možnosť ďalej zamestnávať zamestnancov.

 

Podľa právneho stavu účinného od 1.9.2011 sa zrušuje súbeh výpovednej doby a odstupného. V praxi to znamená, že ak je zamestnancovi daná výpoveď do 31.8., zamestnancovi sa skončí pracovný pomer až uplynutím výpovednej doby a po skončení pracovného pomeru má nárok na odstupné vo výške dvojnásobku priemerného mesačného zárobku ak pracovný pomer trval viac ako 5 rokov, vo výške trojnásobku priemerného mesačného zárobku.

 

Od 1.9. 2011 je súbeh výpovednej doby a odstupného zrušený. Ak zamestnanec dostane výpoveď v priebehu septembra, jeho výpovedná doba by začala plynúť od 1.10 a pracovný pomer by sa skončil uplynutím výpovednej doby (jeden mesiac, ak pracovný pomer trval menej ako rok;dva mesiace ak pracovný pomer trvá viac ako jeden a menej ako 5 rokov a tri mesiace, ak pracovný pomer trval viac ako 5 rokov. Ak zamestnanec zostane v pracovnom pomere u zamestnávateľa aj počas plynutia výpovednej doby, nemá nárok na odstupné. Ak ale zamestnanec požiada zamestnávateľa ešte pred začiatkom plynutia výpovednej doby o skončenie pracovného pomeru dohodou, zamestnávateľ s ním takúto dohodu musí uzavrieť a zamestnanec má nárok na odstupné vo výške násobku jeho priemerného zárobku a počtu mesiacov, koľko by trvala jeho výpovedný doba. Upozorňujeme, že zamestnanec, pokiaľ chce odstupné, musí požiadať o skončenie pracovného pomeru dohodou požiadať, ale až potom, ako je mu doručená výpoveď a súčasne pred začiatkom plynutia výpovednej doby. Ak sa zamestnanec so zamestnávateľom dohodne, že zotrvá v pracovnom pomere len časť výpovednej doby, zamestnancovi patrí pomerná časť odstupného.

 

19.08.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Pn Tehotenstvo Vypoved Kariera2011 1.9. Zrusenie spolocnosti
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy