Zdravotné problémy a skončenie pracovného pomeru

poradnaporadna

Pracujem vo firme už desiaty rok, z toho som bola 1,5 roka na materskej dovolenke, no teraz by som chcela zmeniť zamestnanie a mám aj problémy s chodidlom, teda nemala by som zdvíhať ťažké predmety a čo najmenej stáť, no moja doterajšia práca je práve takéhoto typu. Ako by som mala formulovať výpoveď, alebo je možné že nemusím mať výpovednú lehotu? Ak áno akú, alebo mám nárok na nejaké odstupné za toľko odpracovaných rokov?

Poradňa: Pisateľka v otázke uvádza, že chce zmeniť prácu a súčasne, že má zdravotné problémy, pre ktoré nemôže vykonávať súčasnú prácu. V zmysle ustanovenia § 55 Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu.

Ak sú teda zdravotné problémy pisateľky potvrdené lekársky posudkom, z ktorého vyplýva, že zamestnanec zo zdravotných dôvodov dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, zamestnankyňa môže požiadať zamestnávateľa o preradenie na inú prácu. Následne, ak zamestnávateľ ¬zamestnanca do 15 dní od predloženia posudku nepreradil na inú pre neho vhodnú prácu zamestnanec môže pracovný pomer skončiť okamžite, a to v zmysle ustanovenia § 69 Zákonníka práce. Právo okamžite skončiť pracovný pomer vzniká až po uplynutí tejto lehoty.

Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov. Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel.

V tejto súvislosti upozorňujeme, že sa nejedná o výpoveď alebo o okamžité skončenie pracovného pomeru. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnanec urobiť písomne, presne uviesť dôvody okamžitého skončenia a musí ho v ustanovenej lehote doručiť zamestnávateľovi, inak je neplatné.

 

Ak zdravotné problémy pisateľky nie sú takého charakteru, aby bolo potrebné preradenie zamestnankyne na inú prácu, t.j. u zamestnankyne neexistujú zdravotné dôvody na skončenie pracovného pomeru, zamestnankyňa má možnosť skončiť pracovný pomer výpoveďou zo strany zamestnanca a to aj bez uvedenia dôvodu, ale v tom prípade nemá nárok na odstupné. Dĺžka výpovednej doby môže byť dojednaná v pracovnej zmluve. Ak dĺžka výpovednej doby nie je v pracovnej zmluve dohodnutá, výpovedná doba je pre zamestnávateľa aj pre zamestnanca dva mesiace. Výnimku tvoria prípady výpovede danej zamestnávateľom zamestnancovi, ktorý u neho odpracoval najmenej päť rokov, keď je výpovedná doba najmenej tri mesiace .V písomnej výpovedi sa výpovedná doba uviesť nemusí, prípadne výpovedná doba nemusí byť uvedená správne, výpoveď preto nebude neplatná.

Výpovedná doba začína plynúť prvým dňom kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a končí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca.

 

14.03.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Ukoncenie pracovneho pomeru
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy