Zákaz výpovede počas práceneschopnosti

poradnaporadna

Mám otázku ohľadom prepustenia zamestnanca z dôvodu nadbytočnosti, keď je zamestnanec na nemocenskej dovolenke a ešte k tomu to bol pracovný uraz. Je možné takto prepustiť zamestnanca a za akých podmienok? Podotýkam, zamestnancovi nebolo ponúknuté žiadne iné pracovne miesto, ani nižšej úrovne, ani iného zamerania. Tiež sa chcem opýtať, existujú iné zákony ohľadom tohto u nás na Slovensku a iné v Európskej únii, konkrétne v Anglicku?

Poradňa: Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v dobe, keď je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, ak si túto neschopnosť úmyselne nevyvolal alebo nespôsobil pod vplyvom alkoholu, omamných látok alebo psychotropných látok. Tento zákaz neplatí, ak je zamestnancovi daná výpoveď z dôvodu, že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ ako aj v prípadoch, ak sú dôvodom skončenia pracovného pomeru zo strany zamestnanca disciplinárne dôvody na strane zamestnanca.

 

Ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom práceneschopnosti tak, že by výpovedná doba mala uplynúť počas PN, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa PN, pokiaľ zamestnanec neoznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá.

 

Úprava tejto problematiky v rámci iných národných právnych poriadkov je mimo rozsahu našej poradne.

 

02.02.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Pn Kariera2011 Zakaz vypovede
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy