Nevyplatenie mzdy

poradňaporadňa

1) Je možné, aby zamestnávateľ, ktorý so mnou ukončil pracovný pomer v skúšobnej dobe, a to z dôvodu, že má finančné prostriedky na výplatu mojej mzdy, mi povedal, že mi uhradí peniaze tak, ako bude mať? Za mesiac január mi poslal len polovicu mzdy, nedostal som ani výplatnú pásku, ani stravné alebo stravné lístky, nakoľko mi stravu nezabezpečoval. Zostatok mzdy mi povedal, že mi bude uhrádzať tak, ako bude mať peniaze.
2) Zamestnávateľ so mnou skončil pracovný pomer 9.2.2010 dohodou. Výplatu za január a február plus trojmesačné odstupné nevyplatil. Som už evidovaná na pracovnom úrade ,ale ako mám postupovať keď ma nevyplatí. Mám podať sťažnosť na inšpektorát práce alebo už to budem musieť riešiť cez súd?

Poradňa: Zamestnávateľ je povinný vyplácať zamestnancovi mzdu v termíne dojednanom v pracovnej zmluve alebo v kolektívnej zmluve, ak takýto termín nie je dojednaný, mzda je splatná pozadu za mesačné obdobie najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho mesiaca. Pri skončení pracovného pomeru vyplatí zamestnávateľ zamestnancovi mzdu splatnú za mesačné obdobie v deň skončenia pracovného pomeru, ak sa nedohodli inak, najneskôr však v najbližšom výplatnom termíne nasledujúcom po dni skončenia pracovného pomeru.

Pri vyúčtovaní mzdy je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi písomný doklad obsahujúci údaje o jednotlivých zložkách mzdy a o vykonaných zrážkach a o celkovej cene práce. Na žiadosť zamestnanca mu zamestnávateľ predloží na nahliadnutie doklady, na ktorých základe bola mzda vypočítaná.

Ak je zamestnávateľ v omeškaní s vyplatením mzdy, zamestnanec môže písomne zamestnávateľa vyzvať na splnenie povinnosti s uvedením určitej lehoty na plnenie a súčasne zamestnávateľa upozorniť na skutočnosť, že v opačnom prípade sa zamestnanec bude domáhať vyplatenia mzdy aj úrokov z omeškania prostredníctvom súdu. Suma úrokov z omeškania sa určí podľa § 517 ods. 2 Občianskeho zákonníka, konkrétne podľa Nariadenia vlády SR č. 87/1995 Z.z. v aktuálnom znení , podľa ktorého výška úrokov z omeškania je o 8 percentuálnych bodov vyššia ako základná úroková sadzba Európskej centrálnej banky platná k prvému dňu omeškania s plnením peňažného dlhu.

V zmysle ustanovenie § 150 ods. 2 Zákonníka práce, zamestnanci, ktorí sú poškodení porušením povinností vyplývajúcich z pracovnoprávnych vzťahov, môžu podať sťažnosť na príslušnom orgáne inšpekcie práce. Miestna príslušnosť sa určuje na základe sídla zamestnávateľa. Inšpektorát práce môže uložiť zamestnávateľovi pokutu, ale len súd môže uložiť zamestnávateľovi povinnosť vyplatiť zamestnancovi dlžnú mzdu. Právoplatné súdne rozhodnutie je exekučným titulom, ktorý slúži ako podklad pre výkon v súdneho rozhodnutia, ak zamestnávateľ neplní povinnosti dobrovoľne.
6.4.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy