Zmena mzdy

poradňaporadňa

Pracujem v súkromnej SBS, doteraz som mal na hodinu 2,18 eur. Firma mi znížila plat na základe zákona č. 441/2009 na hodinovú sadzbu 1,89 eur. Ide o to, či sa môže znižovať plat na základe zvýšenia minimálnej mzdy.

Poradňa: Zamestnávateľ a zamestnanec dojednávajú v pracovnej zmluve druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma, a jeho stručnú charakteristika, miesto výkonu práce (obec a organizačnú časť alebo inak určené miesto), deň nástupu do práce, a súčasne aj mzdové podmienky, ak nie sú dohodnuté v kolektívnej zmluve.

Výšku mzdy uvedenú v pracovnej zmluve možno následne meniť dohodou o zmene pracovných podmienok podľa § 54 Zákonníka práce. Zmena dojednanej mzdy je považovaná za dohodu o zmene pracovných podmienok, ktorá musí byť vyhotovený písomne. Zákonník práce neumožňuje zníženie mzdy na základe jednostranného rozhodnutia zamestnávateľa.

Zamestnávateľ nemôže jednostranne zmeniť zamestnancovi mzdu a zdôvodňovanie zníženia mzdy zamestnanca zvýšením minimálnej mzdy stanovenej právnym predpisov je neodôvodnené.
22.2.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy