Náhrada mzdy za dovolenku

poradňaporadňa

Manžel pracoval do 1.12.2009, kedy ho preradili na polovičný úväzok, čo aj podpísal. V decembri odpracoval 5 dní, ale ešte v pôvodnej funkcii a do konca decembra si zobral dovolenku, ktorú mal ešte z roku 2008. Z ktorých mesiacov mu mali robiť a brať do úvahy priemer na dovolenku? V januári mal dovolenku celý január a mal aj preplatených 30 dní dovolenky zostatkovej, nakoľko ku koncu januára rozviazal pracovný pomer. Podala som aj žiadosť do mzdovej učtárne o prešetrenie, ale ústne mi povedali, že je to v poriadku.

Poradňa: Výška náhrady mzdy za dovolenku sa vypočítava rovnako za čerpanú dovolenku ako aj za nevyčerpanú dovolenku. V oboch prípadoch sa náhrada mzdy za dovolenku vypočítava z priemerného zárobku.

Priemerný zárobok sa zisťuje zo mzdy zúčtovanej zamestnancovi na výplatu v rozhodujúcom období a z obdobia odpracovaného zamestnancom v rozhodujúcom období. Rozhodujúcim obdobím je kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok. Priemerný zárobok sa zisťuje vždy k prvému dňu kalendárneho mesiaca nasledujúceho po rozhodujúcom období a používa sa počas celého štvrťroka. Priemerný zárobok sa zisťuje ako priemerný hodinový zárobok a zaokrúhľuje sa na štyri desatinné miesta.
Ak zamestnanec v rozhodujúcom období neodpracoval aspoň 22 dní alebo 170 hodín, používa sa namiesto priemerného zárobku pravdepodobný zárobok. Pravdepodobný zárobok sa zistí zo mzdy, ktorú zamestnanec dosiahol od začiatku rozhodujúceho obdobia, alebo zo mzdy, ktorú by zrejme dosiahol.

Náhrada mzdy za dovolenku sa vypočíta tak, že počet hodín dovolenky sa vynásobí priemerným hodinovým zárobkom na pracovnoprávne účely.
22.2.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy