Platobná neschopnosť zamestnávateľa

poradňaporadňa

Moja dcéra cez leto brigádovala v spoločnosti One Call, a.s., mala uzavretú Dohodu o brigádnickej práci študenta. Avšak mzdu doteraz nedostala ani za mesiac júl ani za august. V septembri dostala sms-ku, že výplata bude meškať. Viackrát som telefonovala konateľovi firmy, povedal mi, že akonáhle im uhradia faktúry, pošle výplaty. Naposledy som mu volala dnes, na moju argumentáciu, že jeho konanie má charakter trestného činu, sa iba zasmial, že mám si preštudovať zákon, že keď firma je v platobnej neschopnosti, tak sa to nepovažuje za trestný čin. Ale pokiaľ viem, táto firma stále existuje, aj na internete majú reklamy a stále hľadajú brigádnikov. Odkiaľ sa dozviem, či je firma naozaj platobne neschopná a vlastne čo mám podniknúť v tejto veci, ako sa (či vôbec) dostane dcéra k výplate.

Poradňa: Zamestnávateľ, predbežný správca konkurznej podstaty alebo správca konkurznej podstaty je povinný písomne informovať zástupcov zamestnancov, a ak u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov, priamo zamestnancov o platobnej neschopnosti do desiatich dní od jej vzniku. Zamestnanec je povinný zamestnávateľovi, predbežnému správcovi konkurznej podstaty alebo správcovi konkurznej podstaty na ich žiadosť oznámiť všetky informácie potrebné v súvislosti s potvrdením nárokov z pracovnoprávneho vzťahu podľa osobitného predpisu.


Platobná neschopnosť zamestnávateľa sa bude posudzovať podľa ustanovení zákona o konkurze a reštrukturalizácii, v zmysle ktorého dlžník je v úpadku, ak je platobne neschopný alebo predlžený. Platobne neschopný je ten, kto má viac ako jedného veriteľa a nie je schopný plniť 30 dní po lehote splatnosti viac ako jeden peňažný záväzok. Skutočnosť, či je na zamestnávateľa vyhlásený konkurz je možné získať v lustračnej kancelárii miestne príslušného súdu.


V prípade, ak na zamestnávateľa nebol podaný návrh na vyhlásenie konkurzu ale zamestnávateľ sám nepodal návrh na vyhlásenie konkurzu, je potrebné postupovať tak , ako v prípade omeškania zamestnávateľa s vyplatením mzdy.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy