Spôsob výplaty mzdy a nevyplatenie mzdy

poradňaporadňa

Zamestnávateľ mi nezaplatil mzdu za mesiac 9/2009. Doteraz mi vždy mzdu vyplácal na môj osobný účet. Keďže momentálne som na PN, tak mi nechce mzdu vyplatiť na účet, ale núti ma, aby som si prišla po výplatu osobne do práce počas PN, čo ja zásadne odmietam. Poraďte mi prosím, čo mám robiť a ako mám postupovať, aby mi moju mzdu vyplatil.

Poradňa: V súlade s stanovenie § 43 a nasl . zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonníka práce v znení neskorších predpisov, dojednanie mzdových podmienok je jednou z podstatných náležitostí pracovnej zmluvy .Mzda sa vypláca vo výplatných termínoch dohodnutých v pracovnej zmluve alebo v kolektívnej zmluve. Mzda sa vypláca v pracovnom čase a na pracovisku, ak sa v pracovnej zmluve nedohodlo inak. V súčasnosti sa už vo väčšine prípadov zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na výplate mzdy formou bankového prevodu. Aj v prípade, ak by takáto dohoda neexistovala, ak sa zamestnanec z vážnych dôvodov nemôže dostaviť po výplatu mzdy alebo ak pracuje na vzdialenom pracovisku, zašle mu zamestnávateľ mzdu tak, aby mu bola doručená v deň určený na jej výplatu, alebo najneskôr v najbližší nasledujúci pracovný deň na svoje náklady a nebezpečenstvo, ak sa nedohodnú inak.Zamestnanec môže na prijatie mzdy písomne splnomocniť inú osobu.

Zamestnávateľ je povinný poukázať mzdu alebo jej časť určenú zamestnancom na ním určený účet v banke alebo v pobočke zahraničnej banky v Slovenskej republike, ak o to zamestnanec písomne požiada alebo ak sa zamestnávateľ so zamestnancom na takom postupe dohodne tak, aby určená suma peňažných prostriedkov mohla byť pripísaná na tento účet najneskôr v deň určený na výplatu. Ak o to zamestnanec požiada, môže zamestnávateľ časti mzdy určené zamestnancom poukazovať aj na viac účtov, ktoré si zamestnanec sám určil.

Ak zamestnávateľ nevyplatil mzdu v termíne, dostáva sa do omeškania. Zamestnanec by mal v prvom rade písomne vyzvať zamestnávateľa na výplatu mzdy. Nevyplatením mzdy vzniká zamestnancovi aj nárok na úhradu úrokov z omeškania podľa § 517 ods. 2 Občianskeho zákonníka, konkrétne podľa Nariadenia vlády SR č. 87/1995 Z.z. v aktuálnom znení , podľa ktorého výška úrokov z omeškania je o 8 percentuálnych bodov vyššia ako základná úroková sadzba Európskej centrálnej banky platná k prvému dňu omeškania s plnením peňažného dlhu.
Zamestnanec sa môže domáhať svojho nároku na vyplatenie mzdy podaní návrhu na súd miestne príslušný podľa sídla zamestnávateľa, prípadne sa môže obrátiť na políciu a podať trestné oznámenie vo veci nevyplatenia mzdy a súčasne požadovať náhradu škody (t.j. mzdy, ) ktorá mu týmto konaním vznikla.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy