Výpoveď zo strany zamestnanca z dôvodu nevyplatenia mzdy

poradňaporadňa

V pracovnej zmluve máme napísané vyplácanie mzdy ku dňu 31. kalendárneho mesiaca. No k 17.09.2009 sme dostali len zálohu v sume 200 EUR a stravné lístky sú nam strhávané zo mzdy každý mesiac, no naposledy sme dostali lístky za mesiac apríl.Toto sa nestalo po prvý krát v poslednom období je to na pravidelnom poriadku. Preto sa chcem opýtať akú výpoveď by som mohla dať vzhľadom na moju situáciu. Od júla tohto roku máme každý mesiac nadčasové hodiny, ktoré nám nie sú ani preplacané, ani nemáme možnosť vybrať si ich aspoň ako náhradné voľno. Vyplácajú nám mzdu na bankový účet, ktorý dátum je rozhodujúci - ten kedy odíde platba z firmy alebo ten dátum kedy mi príde mzda na môj účet.

Poradňa: Skutočnosti, popísané v otázke, sú určite porušením práv zamestnanca a zamestnanec sa môže obrátiť na miestne príslušný Inšpektorát práce so svojím podnetom.

V prípade, ak práca nadčas bola aj zaúčtovaná do mzdy t.j. ak ju aj zamestnávateľ považuje za prácu nadčas a napriek tejto skutočnosti nevyplatil zamestnancovi mzdu za prácu nadčas, jednalo by sa o dôvod na okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca v súlade s ustanovením § 69 a nasl. Zákonníka práce. Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti. Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnanec urobiť písomne, vymedziť v ňom skutkovo jeho dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, a v ustanovenej lehote doručiť druhému účastníkovi, inak je neplatné. Uvedený dôvod sa nesmie dodatočne meniť.
Je však dôležité uvážiť, či sa skutočne jednalo o prácu nadčas, t.j. o prácu vykonávanú na príkaz alebo si súhlasom zamestnávateľa nad určený pracovný čas a mimo rámca rozvrhu pracovných zmien.
Aj v prípade, ak nie sú dané podmienky na okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca, zamestnanec je oprávnený skončiť pracovný pomer výpoveďou. Zamestnanec je oprávnený dať výpoveď kedykoľvek aj bez uvedenia dôvodu. Výpoveď musí byť písomná a preukázateľne doručená zamestnávateľovi.

Zákonník práce upravuje problematiku splatnosti mzdy v ustanovení § 129 Zákonníka práce. Mzda je splatná pozadu za mesačné obdobie, a to najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho mesiaca, ak sa v kolektívnej zmluve alebo v pracovnej zmluve nedohodlo inak. Pri skončení pracovného pomeru vyplatí zamestnávateľ zamestnancovi mzdu splatnú za mesačné obdobie v deň skončenia pracovného pomeru, ak sa nedohodli inak, najneskôr však v najbližšom výplatnom termíne nasledujúcom po dni skončenia pracovného pomeru. Zákon nestanovuje, či sa považuje za deň výplaty mzdy deň pripísania mzdy na účet zamestnanca alebo deň odpísania prostriedkov z účtu zamestnávateľa. Tieto údaje môžu byť špecifikované v pracovnej zmluve alebo internom predpise zamestnávateľa, ale pokiaľ nie je stanovené inak , môžeme považovať za rozhodujúci dátum pripísania prostriedkov na účet zamestnanca.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy