Vyrovnanie mzdy v období reštrukturalizácie firmy

poradňaporadňa

Pracujem v spoločnosti už 10 rokov, táto spoločnosť z dôvodu finančnej krízy dlhodobo (niekoľko mesiacov) nevypláca svojím zamestnancom mzdy. V týchto dňoch majiteľ spoločnosti oznámil, že firma vstupuje do reštrukturalízacie, čo znamená, že o nevyplatených mzdách a o výške vyrovnania nevyplatených mzdách- kedže sa vraj nebudú pravdepodobne vyrovnávať v plnej výške (ale len 20%?), bude rozhodovať právnik, ktorý bude v tejto veci za spoločnosť konať. Na čo má zamestnanec právo v takejto situácií a prípadne ako ma ďalej konať? Na základe čoho právnik rozhoduje o výške vyplatenia-vyrovnania našich miezd? Ako postupovať v prípade, keby sme chceli dať výpoveď -je možné uplatniť §69 Zákonníka práce aj keď je spoločnosť v reštrukturalizácií?

Poradňa:Reštrukturalizácia je zložitý proces, ktorý je podrobne upravený v zákone č.7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii v znení neskorších predpisov. Začatie reštrukturalizačného konania má okrem iného aj tieto účinky: d) druhá zmluvná strana nemôže vypovedať zmluvu uzatvorenú s dlžníkom alebo od nej odstúpiť pre omeškania dlžníka s plnením, na ktoré druhej zmluvnej strane vznikol nárok pred začatím reštrukturalizačného konania; vypovedanie zmluvy alebo odstúpenie od zmluvy z tohto dôvodu je neúčinné.
Z uvedeného môžeme analogicky vyvodiť, že zamestnanec ako veriteľ zamestnávateľa, ktorý je v reštrukturalizácii, nemôže využiť inštitút okamžitého skončenia pracovného pomeru, ktorý je vo svojej podstate rovnaký ako odstúpenie od zmluvy v prípade obchodných vzťahov. Zamestnanec má však právo dať výpoveď z pracovného pomeru bez uvedenia dôvodu.

V uznesení o povolení reštrukturalizácie súd ustanoví správcu, vyzve veriteľov, aby v zákonnej lehote prihlásili pohľadávky, a určí rozsah právnych úkonov dlžníka, ktoré majú počas reštrukturalizácie podliehať súhlasu správcu; v uznesení tiež poučí veriteľov o spôsobe prihlasovania pohľadávok, následkoch nedodržania lehoty na prihlasovanie pohľadávok a následkoch nesprávneho prihlásenia pohľadávok. Do funkcie správcu súd ustanoví toho, kto vypracoval reštrukturalizačný posudok. Uznesenie súd bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku; uznesenie tiež doručí účastníkom reštrukturalizačného konania, ustanovenému správcovi, príslušnému daňovému orgánu a colnému riaditeľstvu. Zamestnanci ako veritelia zamestnávateľa, musia prihlásiť svoje pohľadávky do reštrukturalizačného konania. Výška upokojenia prihlásených pohľadávok v podstate vyplýva z finančnej situácie dlžníka - zamestnávateľa.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy