Má zamestnávateľ právo nevyplatiť mzdu alebo jej časť?

Ak chce zamestnávateľ zraziť zamestnancovi zo mzdy sumu náhrady škody alebo náhrady za schodok na zverených hodnotách, ktoré je povinný vyúčtovať, môže tak urobiť len ak uzavreli dohodu o zrážkach zo mzdy.Ak chce zamestnávateľ zraziť zamestnancovi zo mzdy sumu náhrady škody alebo náhrady za schodok na zverených hodnotách, ktoré je povinný vyúčtovať, môže tak urobiť len ak uzavreli dohodu o zrážkach zo mzdy. Zdroj: photl.com

Prípad č. 1: Moja šéfka v kvetinárstve mi dala výpoveď z dohody o vykonaní práce s tým, že mi odmietla dať výplatu vzhľadom na to, že jej kvety zvädli a mala na tom škodu. Vina nebola na mojej strane. Má právo nevyplatiť mi mzdu? V dohode nie je zmienené, že mám hmotnú alebo inú zodpovednosť za kvety. Mám právo sa brániť a požadovať nevyplatenú mzdu?

Prípad č. 2: Zamestnávateľ mi strhol 50 eur zo mzdy. Údajte zmizli z kasy a pritom nemal žiaden dôkaz, že zmizli práve mne. Ako sa takáto situácia riešiť?

Poradňa: Zamestnávateľ môže bez súhlasu zamestnanca zraziť zo mzdy zrážky na poistné a splnenie daňových povinností ako aj sumy postihnuté výkonom rozhodnutia (t.j. rôzne exekúcie) a pod., ktoré sú uvedené v ustanovení § 131 Zákonníka práce.

Iné zrážky zo mzdy môže zamestnávateľ vykonať  len na základe písomnej dohody so zamestnancom o zrážkach zo mzdy.  Ak zamestnanec nesúhlasí so zrážkou, zamestnávateľ  mu nemôže jednostranne znížiť mzdu. Ak chce zamestnávateľ zraziť zamestnancovi zo mzdy sumu náhrady škody alebo náhrady za schodok na zverených hodnotách, ktoré je povinný vyúčtovať, môže tak urobiť len ak uzavreli dohodu o zrážkach zo mzdy. Bez takejto dohody je zamestnávateľ povinný vyplatiť zamestnancovi mzdu v plnej výške a prípadnú škodu, ktorá mu konaním zamestnanca vznikla, vymáhať osobitne. Zamestnávateľ je povinný preukázať zamestnancovo zavinenie, v dôsledku ktorého vznikla škoda. Ak bola uzatvorená dohoda o hmotnej zodpovednosti, zamestnávateľ zavinenie nemusí preukazovať.

Ak zamestnávateľ bez súhlasu zamestnanca zrazí určitú sumu zo mzdy zamestnanca, jedná sa o porušenie jednej zo základných povinností zamestnávateľa voči zamestnancovi, a to platiť zamestnancovi mzdu za vykonanú prácu. Zamestnanec sa v takomto prípade môže domáhať nevyplatenej časti mzdy a obrátiť sa so sťažnosťou na inšpektorát práce alebo vymáhať mzdu súdnou cestou.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Peniaze Zrážka Mzda Výplata
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy