Môže zamestnávateľ zraziť manko zo mzdy zamestnanca?

Zamestnávateľ nemôže sumu náhrady škody, ktorá pripadá na zamestnanca, zraziť zo mzdy zamestnanca bez dohody o zrážkach zo mzdy.Zamestnávateľ nemôže sumu náhrady škody, ktorá pripadá na zamestnanca, zraziť zo mzdy zamestnanca bez dohody o zrážkach zo mzdy. Zdroj: photl.com

Pri nástupe do zamestnania nebola podpísaná dohoda o hmotnej zodpovednosti a nebola vykonaná inventarizácia majetku. Teraz mojej neteri končí skúšobná doba tri mesiace a našla si inú prácu. Oznámila zamestnávateľovi, že po troch mesiacoch ukončuje pracovný pomer. Zamestnávateľ s ňou vykonal v týchto dňoch inventúru a zistil sa schodok, čo jeho hodnotu strhol na plate ako vyplatenie manka.

Poradňa: Zamestnanec zodpovedá zamestnávateľovi za škodu, ktorú mu spôsobil zavineným porušením povinností pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním. Ak bola podpísaná dohoda o hmotnej zodpovednosti, zamestnávateľ ani nemusí preukazovať zavinenie zamestnanca.

Dohodu o hmotnej zodpovednosti je možné uzavrieť, ak zamestnanec prevzal zodpovednosť za zverené hotovosti, ceniny, tovar, zásoby materiálu alebo iné hodnoty určené na obeh alebo obrat, ktoré je povinný vyúčtovať. Táto dohoda musí byť písomná, inak je neplatná.  S uzatvorením dohody je spojená aj inventarizácia. Inventarizácia sa musí vykonať pri uzatvorení dohody o hmotnej zodpovednosti, pri jej zániku, pri preradení zamestnanca na inú prácu alebo na iné pracovisko, pri jeho preložení a pri skončení pracovného pomeru.

Ak medzi zamestnancom a zamestnávateľom nebola uzatvorená dohoda o hmotnej zodpovednosti, zamestnávateľ v prvom rade musí preukázať zavinenie zamestnanca a vtedy zamestnanec zodpovedá za škodu až do výšky štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku pred porušením povinnosti, ktorým spôsobil škodu.

Zamestnávateľ môže požadovať od zamestnanca náhradu škody, za ktorú mu zamestnanec zodpovedá. Požadovanú náhradu škody určí zamestnávateľ. Zamestnávateľ prerokuje požadovanú náhradu škody so zamestnancom a oznámi mu ju najneskôr do jedného mesiaca odo dňa, keď sa zistilo, že škoda vznikla a že za ňu zamestnanec zodpovedá. Aj keď zamestnávateľ túto lehotu nedodrží, neznamená to, že nemôže nárok na náhradu škody uplatniť na súde v premlčacej lehote (Právo na náhradu škody sa premlčí za dva roky odo dňa, keď sa poškodený , t.j. zamestnávateľ dozvie o škode a o tom, kto za ňu zodpovedá. Najneskoršie sa premlčí za tri roky, a ak ide o škodu spôsobenú úmyselne, za desať rokov odo dňa, keď došlo k udalosti, z ktorej škoda vznikla).

Požadovanú náhradu škody a obsah dohody o spôsobe jej úhrady s výnimkou náhrady škody nepresahujúcej 33,19 eura je zamestnávateľ povinný vopred prerokovať so zástupcami zamestnancov, pričom nesplnenie tejto povinnosti tiež nemá za následok zánik práva zamestnávateľa na náhradu škody.

Zamestnávateľ nemôže sumu náhrady škody, ktorá pripadá na zamestnanca, zraziť zo mzdy zamestnanca bez dohody o zrážkach zo mzdy, Zákon  umožňuje zamestnávateľovi vykonávať zrážky zo mzdy na preddavky na daň ako aj zrážky iných súm, ktoré sú presne uvedené v § 131 Zákonníka práce, ale na základe tohto ustanovenia nie je možné zamestnancovi zraziť zo mzdy sumu náhrady škody len na základe rozhodnutia zamestnávateľa,  bez dohody so zamestnancom.

Ak zamestnávateľ  nevyplatí určitú časť mzdy, či už z dôvodu náhrady mzdy alebo z akéhokoľvek iného dôvodu, zamestnanec sa môže domáhať vyplatenia dlžnej sumy okrem iného aj súdnou cestou alebo niektorým iným spôsobom, ako sme uvádzali napr. v článku Nevyplatenie mzdy.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Peniaze Zo Zrážka Plat Mzda Mzdy Manko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy