Neuveriteľné: Z bezdomovcov sa stali podnikatelia

Aj z bezdomovcov sa môžu stať podnikatelia.Aj z bezdomovcov sa môžu stať podnikatelia. Zdroj: int

Prinášame vám tri príbehy ľudí, ktorí majú spoločného menovateľa. Kedysi z nich boli bezdomovci, prešli si peklom a dnes má každý jeden z nich svoj vlastný biznis. Pustili sa do výroby nízkonákladových plienok, do založenia vlastnej školy pre tínedžerov a ponúkajú kuriérske služby na bicykli.

 

Američan Bernard Groves

Bývalí bezdomovci Galéria fotiek (4) Zdroj: int
Bernarda Grovesa sprevádzali od jeho útleho detstva rodinné tragédie. Bezdomovcom sa stal po všetkých nešťastiach. Keď mal päť rokov, jeho brat prišiel o život počas požiaru. Druhého brata stratil počas dopravnej nehody a jeho matka zomrela o deväť rokov neskôr. Bernardovi zostal už iba brat, ktorý nakoniec skončil pred troma rokmi vo väzení.

Bernard Groves  pracoval v spoločnosti vyrábajúcej nápoje. V roku 2006 prišiel o prácu. Rozišiel sa so svojou partnerkou a prišiel o tri deti. Po všetkom, čo sa mu stalo, nepodarilo sa mu nájsť si novú prácu a iba päť mesiacoch po kritických udalostiach sa z neho stal bezdomovec. Prišiel o strechu nad hlavou a auto. Zostal mu iba jeden malý batoh, ktorý sa nasledujúcich trinásť mesiacov stal jeho najvernejším spoločníkom. Prespával na lavičkách v parkoch a v prípade zlého počasia sa schovával vo vlakoch. Počas dňa trávil čas v mestskej knižnici, v ktorej sa pripájal na internet a navšetevoval rôzne stránky. Jedného dňa objavil Bernard stránku podnikateľského centra, kde sa vzdelával, získal novú inšpiráciu a zrodila sa v ňom myšlienka na biznis nápad – vytvoriť spoločnosť na produkciu nízkonákladových detských plienok a hračiek.

Počas života na ulici našiel Bernard Groves útočisko v útulku pre bezdomovcov. Jedného dňa sa odvážil položiť otázku do pléna bezdomovcom: „Nájde sa tu niekto, kto je technologický zdatný, chcel by zarobiť stotisíc dolárov a zároveň mi pomôcť s uskutočnením môjho nápadu? Ak áno, čakám ho v hale.“ Jediný človek, ktorý sa za ním odvážil prísť bol Robert Faison, vysokoškolsky vzdelaný človek v oblasti technológií. Nakoniec spojili hlavy dokopy, získali podporu z podnikateľského centra, počiatočný kapitál dostali od pastora a právnik im pomohol rozbehnúť po právnej stránke ich start-up projekt.

Napriek tomu, že jeho spoločnosť neprosperuje natoľko, že by vytvárala zisk, Bernard Groves už nežije na ulici, ale v prenajatom byte. Podnikanie mu prinieslo novú nádej do života a verí tomu, že sa k životu tuláka už nikdy nedostane. Ak sa tam aj dostane, tak len kvôli tomu, aby všetkým „nešťastníkom“ porozprával jeho životný príbeh.

Rodina Sanchezovcov

Bývalí bezdomovci Galéria fotiek (4) Zdroj: int
Po tom, ako sa otec rodiny Sanchezovcov dostal do väzenia, ich rodinná firma sa ocitla v konkurze. Zdravotne postihnutá matka svojou disfunkciou nemohla zachrániť rodinu a ísť pracovať, preto sa celá rodina ocitla v centre pre bezdomovcov v San Diegu. Životná zmena prišla, až keď stretli miestneho dobrovoľníka, mentora Johna Rosického.

Rosicky prišiel s návrhom založiť firmu, ktorá bude poskytovať kuriérske služby prostredníctvom messengera pripevneného na bicykli. Navrhoval doručovať listy, dokumenty, opratú bielizeň a stravu v miestnom okolí. Jeho myšlienka sa natoľko zapáčila trom deťom – Abrahamovi, Laure a Ruth, že sa pustili do malého podnikania. Rosicky im nakúpil potrebné vybavenie – bicykle, tašky na biykle a reprezentatívne oblečenie, že dodnes rodina Sanchezovcov ponúka svoje služby za paušálny príplatok 10 dolárov na všetky donášky. Vďaka podniku sa dokázali postaviť na vlastné nohy, deti žijú so svojou matkou v malom byte a ich cieľom je, dostať sa na vysokú školu.

Austrálčan Nathan Harvey

Bývalí bezdomovci Galéria fotiek (4) Zdroj: int
Tínedžer z austrálskeho Sydney mal komplikovaný vzťah so svojimi rodičmi. Nathan sa preto nakoniec rozhodol opustiť pohodlný život a vydal sa na ulicu. Prespával v kartónových krabiciach a žobral o jedlo. Pri jeho potulkách ulicami, zavítal do charitatívnej organizácie, kde mu ponúkli krízové lôžko na prespanie. V centre mu však ponúkli ešte oveľa viac. Stretol tu výnimočných ľudí, ktorým sa zdôveril so svojou podnikateľskou ambíciou – vytvoriť netradičnú strednú školu.  Táto netradičnosť pochádza z faktu, že študenti nosia do školy nielen učebnice ale aj iPody, ktoré môžu využiť počas cestovania alebo voľného času a na nich sú nahradé učebné materiály.

Jeho sen sa nakoniec uskutočnil, prespáva vo svojej škole a pre študentov spája vzdelávanie so zábavou, pričom na jeho aktivity dohliada známy britský podnikateľ Richard Branson, majiteľ spoločnosti Virgin Group, ktorý je zároveň aj jeho idolom.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Bezdomovec Život Podnikateľ Podnikanie Osud Podnikatelia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: int, Zdroj: Businessinsider.som

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy