Platíte nízke odvody v podnikaní? Hrozí vám aj nízky dôchodok

Nízke odvody znamenajú aj nízky dôchodok v budúcnosti.Nízke odvody znamenajú aj nízky dôchodok v budúcnosti. Zdroj: photl.com

Podnikatelia, ktorí si v preddôchodkovom veku platili odvody z minima, dostávajú v súčasnosti dôchodok iba 220 eur. Je to výška, ktorá je pod úrovňou minimálnej mesačnej mzdy. Jej výška je teraz 337,70 eur.

Samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré vzhľadom na svoje nízke príjmy odvádzajú poistné na dôchodkové poistenie z minimálnej mzdy, zamestnanci s nízkymi príjmami, resp. nezamestnané osoby by mali uvažovať o dobrovoľnom dôchodkovom poistení.

Nízke odvody na dôchodkové poistenie znamenajú nízky dôchodok v budúcnosti. Napríklad samostatne zárobkovo činná osoba, ktorá v preddôchodkovom veku platila poistné na dôchodkové poistenie iba z minimálneho vymeriavacieho základu, poberá v súčasnosti dôchodok približne v sume 220 eur mesačne. To nedosahuje ani sumu priemerného dôchodku v Slovenskej republike, ktorá je v súčasnosti 389,06 eur.

Keďže človek v poproduktívnom veku nemá veľa možností na zvýšenie svojho dôchodku, je potrebné zamýšľať sa včas nad možnosťami zvýšenia svojho budúceho dôchodku. Jednou z možností je platenie dobrovoľného dôchodkového poistenia.

Dobrovoľné dôchodkové poistenie si môže platiť každý, kto sa rozhodne takýmto spôsobom si zvýšiť svoj budúci dôchodok a teda aj svoju životnú úroveň v starobe. Toto poistenie vzniká dňom prihlásenia sa, najneskôr dňom podania prihlášky a zaniká dňom odhlásenia sa, najneskôr dňom podania odhlášky. Prihlásiť sa možno v miestne príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne. Pri rozhodovaní o platení dobrovoľného dôchodkového poistenia je potrebné zohľadniť svoje ekonomické a sociálne možnosti.

Ak sa naň občan prihlási, bude jeho povinnosťou platiť riadne a včas poistné a to 18 % na starobné poistenie, 6 % na invalidné poistenie a 4,75 % na rezervný fond solidarity z vymeriavacieho základu, ktorý si sám určí, najmenej však z minimálneho vymeriavacieho základu.

Ďalšou možnosťou zvýšenia svojho budúceho dôchodku je výkon dvoch a viac zamestnaní, výkon zamestnania a samostatnej zárobkovej činnosti.

V súčasnosti si z minimálneho vymeriavacieho základu platí poistné na dôchodkové poistenie 187.202 samostatne zárobkovo činných osôb, čo predstavuje takmer 90 % z ich celkového počtu.

Viac o téme: Domáce Dôchodok Podnikateľ Podnikanie Podnikatelia Odvody Minimálne
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy