6 mýtov o podnikaní a podnikateľoch

Mýtus: Podnikatelia potrebujú miesto na pracovnú aktivitu.Mýtus: Podnikatelia potrebujú miesto na pracovnú aktivitu. Zdroj: photl.com

Ľudia, ktorí nepodnikajú si o podnikateľoch dokážu vytvoriť rôzne historky a predsudky. Takýmto spôsobom vznikajú o podnikateľoch mýty. Medzi mýty patria, že podnikatelia nemusia nič robiť a od prvého mesiaca podnikania si dokážu vyplácať mesačný plat.

Mýty majú negatívny vplyv hlavne na drobných podnikateľoch pri ich rozhodovaní alebo raste spoločnosti. Dokazuje to aj fakt, že vnímanie podnikateľov a podnikania na Slovensku je zlé. Z prieskumu verejnej mienky, ktoré realizovala Republiková únia zamestnávateľov a Podnikateľská aliancia Slovenska, vyplýva, že až 75 percent dospelej populácie si myslí, že podnikatelia sa usilujú len o rýchly zisk, bohatnú na úkor bežných ľudí a svojich zamestnancov neprimerane využívajú. Tento obraz vyplýva z generalizovania informácií o podnikateľoch.

Prinášame vám zoznam najčastejších mýtov o podnikateľoch a podnikaní:

  1. mýtus: Podnikateľ nepotrebuje podnikateľský plán
    Podnikateľ má všetko „zapísané“ vo svojej hlave. Realita je však taká, či už ide o novozaložené spoločnosti alebo o existujúce firmy na trhu, že každý majiteľ potrebuje mať vypracovaný podnikateľský plán zameraný na cieľ spoločnosti, cieľovú skupinu alebo trh, financovanie a predpokladaný príjem peňazí. Vypracovanie podnikateľského plánu je potrebné, ak firma žiada banku o podnikateľský úver.

    Veľa začínajúcich podnikateľov považuje vypracovanie podnikateľského plánu na začiatku podnikania za stratu času, vzhľadom na to, že majú veľa vybavovania so založením živnosti (fyzické osoby) alebo spoločnosti (právnické osoby).

    Podnikateľský zámer musia vypracovať aj nezamestnaní, ktorí úrad práce požiadajú o príspevok na podnikanie.

    Prirodzenou ľudskou vlastnosťou je byť optimistický a veci si uchovávať vo svojej mysli. Pozor však na to, že niektoré nápady „vyzerajú“ odlišne, ak ich dáte na papier. Ak neviete ako zostaviť podnikateľský zámer, inšpiráciu môžete čerpať z dokumenty pre žiadateľom príspevku na podnikanie.   

  2. mýtus: Získať úver na podnikanie nie je problém
    Podľa Združenia mladých podnikateľov Slovenska iba traja z desiatich mladých podnikateľov majú k dispozícii dostatok kapitálu na rozbehnutie biznisu. Začínajúci podnikatelia majú dnes však viacero príležitostí, ako získať finančné prostriedky a pomocnú ruku pri podnikaní. Jednou z možností je zapojiť sa do rôznych podnikateľských súťaží, ktoré podporujú hlavne start-up projekty alebo inovatívne podnikateľské nápady.

    Ďalšie možnosti, ako získať finančné prostriedky sú cez rôzne organizácie:Európsky investičný fond, FIT fond, mikropôžičky NADSME (Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania), Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, banky

  3. Mýtus: Podnikateľ získa celú sumu úveru bez spoluúčasti
    Väčšina slovenských bánk nemá problém podporiť životaschopné projekty. Úverový proces však býva individuálny a všetko záleží na splácaní úveru v budúcnosti. Väčšina bánk požaduje založenie majetku alebo nehnuteľnosti alebo dokonca dvojročnú existenciu spoločnosti. Prvotným vodítkom pre podnikateľa je jeho materská banka, v ktorej má budúci/začínajúci podnikateľ otvorený bežný účet. Pre porovnanie môže navštíviť aj iné banky, aby zistil, aké sú konkurenčné podmienky.

  4. Mýtus: Podnikatelia potrebujú miesto na pracovnú aktivitu
    Začínajúcemu podnikateľovi stačí k práci počítač, telefón a tlačiareň. Ak svoj biznis už sľubne rozbehol a rád by sa „socializoval“ medzi podnikateľmi, môže si prenajať pracovný stôl v rôznych coworkingových centrách alebo zdieľaných pracoviskách. Okrem spoločného priestoru sa v týchto priestoroch môže stretnúť s ďalšími podnikateľmi a vymieňať si cenné informácie a skúsenosti z podnikania.

    Ak sa rozhodnete prenajať si kancelárske priestory, lebo sa vám začalo dariť, vyjednajte si čo najlepšie nájomné podmienky z prenajímateľom kancelárskeho priestoru. Aj keď sú dlhodobé prenájmy finančne výhodnejšie, rozmýšľajte skôr v krátkodobom horizonte, pretože neviete, ako sa vám bude dariť o pár mesiacov.

  5. Mýtus: Podnikateľ si môže vyplácať plat od prvého mesiaca začatia podnikania
    Každý podnikateľ by mal mať vytvorenú finančnú rezervu na podnikanie na najbližších dvanásť mesiacov. Ak preto rozmýšľate nad tým, že dáte výpoveď v súčasnom zamestnaní a pustite sa do podnikania, na začiatku podnikateľskej dráhy budete mať tak vysoké náklady, ktoré vám nemusia pokryť vaše výdavky a veľkú časť svojich príjmov ďalej investujete do rozvoja svojej firmy. Dodávateľom budete musieť zaplatiť ihneď, ale odberatelia vám nemusia platiť načas. Preto tieto prípady je mať dobré vytvorenú rezervu. Jedine, kto vám bude pravidelne posielať peniaze na účet je spoločnosť, pre ktorú ste zamestnaní.

    Ak dospejete do štádia, že máte úspešne rozbehnutí biznis a ste si istí, že z jeho príjmu vyžijete, začnite rozmýšľať nad rozviazaním pracovného pomeru a nad 100-percentným vložením sa do biznisu.

  6. Mýtus: Podnikatelia vedia robiť všetko, od účtovníctva až po výpočet miezd
    Ak podnikateľ nemá žiadnych zamestnancov a je fyzická osoba (SZČO), ktorá nevedie jednoduché ani podvodné účtovníctvo, ale zapisuje si iba prehľadnú evidenciu výdavkov a záväzkov, z časového hľadiska si dokáže viesť danú agendu. Taktiež treba sledovať aj legislatívne zmeny, meniacu sa výšku odvodov do Sociálnej poisťovne a Zdravotnej poisťovne, ako aj ďalšie zmeny. Ak sa však podnikateľ rozhodol pre uplatnenie skutočných výdavkov, čaká ho vedenie účtovníctva (jednoduché pri fyzických, podvojné pri právnických osobách). V týchto prípadoch nastávajú počas roka väčšie zmeny, ktoré treba sledovať. Ak sa chce podnikateľ venovať svojmu biznisu, mal by prácu účtovníka nechať na odborníka alebo účtovnícku spoločnosť.
Viac o téme: Podnikateľ Mýty Podnikanie Podnikatelia SZČO FO PO
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: Andrea Miklasová

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy