AKTUALIZOVANÉ: Zdravotný audit pre živnostníkov a zamestnancov stiahli

Zdravotný audit nebude povinný pre živnostníkov a zamestnancov.Zdravotný audit nebude povinný pre živnostníkov a zamestnancov. Zdroj: photl.com

Novela zákona o ochrane verejného zdravia mala okrem iného priniesť povinnosť zdravotného auditu pre všetkých živnostníkov a povinnosť zabezpečiť pracovnú zdravotnú službu pre všetkých zamestnancov. Nakoniec ju z parlamentu stiahli.

Spôsob, akým sa prijíma novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, je podľa opozičného poslanca za SaS Jozefa Mihála hanbou pre ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú (nominantka Smeru-SD). Ale aj pre celú vládu a premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Mihál to uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

"Je to obrovská hanba pre ministerku Zvolenskú, pre celú vládu a pre premiéra Fica, že sa takýmto spôsobom na Slovensku prijímajú zákony. Takýmto diverzným a lobistickým spôsobom," skonštatoval Mihál.

Novela zákona o ochrane verejného zdravia mala okrem iného priniesť povinnosť zdravotného auditu pre všetkých živnostníkov a povinnosť zabezpečiť pracovnú zdravotnú službu pre všetkých zamestnancov. Vláda ju prijala 22. februára a parlament sa ňou mal zaoberať na nadchádzajúcej schôdzi. Dnes však vláda schválila stiahnutie tohto zákona z rokovania Národnej rady SR.

Podľa ministerstva zdravotníctva sa totiž administratívnou chybou Úradu verejného zdravotníctva dostala do parlamentu nesprávna verzia zákona. Taká, ktorá nebola v súlade s dohodou sociálnych partnerov.

Mihála teší, že novela sa nakoniec po kritike z rokovania parlamentu stiahla. Ale má podozrenie, že ide o vopred pripravený podvod a že žiadna "správna" verzia zákona neexistuje. Poukazuje na to podľa neho fakt, že verzia zákona, ktorá išla na rokovanie tripartity, a tá, ktorá išla do NR SR, sú naozaj odlišné. Lenže z návrhu, o ktorom rokovali sociálni partneri, vypadla len povinnosť zabezpečiť pracovnú zdravotnú službu pre všetkých zamestnancov. Ale povinnosť zaviesť zdravotný audit pre všetkých živnostníkov v nej ostal a takáto novela putovala na rokovanie parlamentu.

Ministerstvo zdravotníctva však odmieta akékoľvek obvinenia strany SaS. V stanovisku pre TASR rezort uviedol, že dnes požiadal vládu o späťvzatie daného zákona.

"V budúcnosti predložíme nový návrh, ktorý nebude predstavovať žiadnu novú finančnú záťaž pre občanov," informovalo ministerstvo vo vyjadrení.

 

Viac o téme: Domáce Podnikateľ Podnikatelia Živnostník Zdravotný Audit Živnostníci Povinnosť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy