Lehota pre nezamestnaných živnostníkov sa nezruší

Lehota 3 mesiace pre nezamestnaných, aby získali príspevok na živnosť zostane zachovaná.Lehota 3 mesiace pre nezamestnaných, aby získali príspevok na živnosť zostane zachovaná. Zdroj: photl.com

Podľa platnej legislatívy, nezamestnaný musí byť v evidencii na úrade práce tri mesiace, aby mu vznikol nárok na príspevok na živnosť. Zrušenie tejto lehoty pre živnostníkov podľa návrhu SDKÚ by viedlo k špekuláciám.

Trojmesačná lehota, počas ktorej musí byť nezamestnaný v evidencii úradu práce, aby mu vznikol nárok na príspevok na živnosť, bola stanovená, aby bol vytvorený časový priestor na umožnenie získania riadneho zamestnania bez automatickej podpory zo strany štátu. Ministerstvo práce preto nebude súhlasiť s návrhom opozičnej SDKÚ-DS túto lehotu v zákone o službách zamestnanosti zrušiť.

"V prípade tohto príspevku musí uchádzač o zamestnanie splniť niekoľko podmienok, a to vypracovať podnikateľský zámer, absolvovať prípravu na začatie samostatnej zárobkovej činnosti a obhájiť efektívnosť a reálnosť podnikateľského zámeru pred komisiou. Zrušením tejto lehoty by sa do evidencie uchádzačov o zamestnanie mohli účelovo hlásiť občania len za účelom získania tohto príspevku," vysvetlil hovorca rezortu práce Michal Stuška.

Opozičná SDKÚ-DS zdôvodňovala návrh potrebou podporiť aktívnych nezamestnaných namiesto toho, aby boli držaní na úrade práce. V zmene zároveň navrhuje navýšiť príspevok na živnosť o dávku v nezamestnanosti do výšky troch mesiacov, ktorú by inak nezamestnaný v tejto čakacej lehote aj tak poberal.

"Ide o nesystémové riešenie. Príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť sa vypláca zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu a štátneho rozpočtu prostredníctvom úradov práce, sociálnych vecí a rodiny. Dávka v nezamestnanosti je vyplácaná zo sociálneho poistenia prostredníctvom Sociálnej poisťovne. Zákon o sociálnom poistení navrhovanú možnosť neupravuje a predložený poslanecký návrh túto skutočnosť nezohľadňuje," reagoval Stuška.
 

Viac o téme: Na Domáce Nezamestnaní Nezamestnaný Podnikateľ Podnikatelia Príspevok Nárok Živnostníci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy