VIDEO: Základom úspešného podnikanie je aj odriekanie

Odriekanie je na začiatku podnikanie dôležité. Po vytrvalosti sa dostaví zaručený úspech.Odriekanie je na začiatku podnikanie dôležité. Po vytrvalosti sa dostaví zaručený úspech. Zdroj: photl.com

Terézia Madarová začínala z úplného dna. Prišla o prácu a na krku mala splátky na auto a bežné mesačné výdavky. Z požičaných peňazí si založila živnosť, kúpila počítač a pustila sa do činnosti, ktorá bola zo začiatku iba jej záľubou. Vypracovala sa až na podnikateľku Slovenska. Čo všetko musela pre to spraviť sa dozviete v rámci seriálu „Rozbehni sa“. Nechajte si poradiť.

Terézia Madarová je majiteľka modelingovej a castingovej online agentúry, najväčšej v strednej Európe. Venuje sa aj vzdelávaniu žien v oblasti imidžu, správneho obliekania a líčenia.  V roku 2007 ako 25-ročná získala špeciálnu cenu poroty v súťaži Podnikateľka Slovenska. V roku 2008 získala jej firma cenu Recruit Rank Awards a v roku 2009 bola Terézia Madarová menovaná Európskou komisiou za ambasádorku, aby motivovala slovenské ženy v podnikaní. Začínala úplne od nuly a dnes tvrdí, že sa to dá.

Ako sa dá začať podnikať?
Terézia Madarová: Dá sa to aj s prázdniny vreckami. Môj počiatočný kapitál bol 1000 slovenských korún. Zmaturovala som a založila som si živnosť. Zo začiatku som mala iba niekoľko krátkodobých prác. Pracovala som ako hosteska, predavačka v módnom obchode, v reklamnej agentúre. Potom som sa zamestnala ako novinárka. Keď časopis skrachoval, otvorila som si živnosť.

V tejto dobe je začať podnikať jednoduchšie. Každý má doma stôl, počítač, telefón. Podnikať sa dá aj z domu, mať teda home office. My sme zo začiatku fungovali takýmto spôsobom. Vždy sme si iba prenajímali iba krátkodobé prenájmy.

RADA: Keď začnete podnikať, je potrebné, aby ste začali rozmýšľať, že ste niekto. Prezentujte sa tak aj na verejnosti. Keď voláte z klientov, správajte sa tak, akoby ste volali z Wall Street. Uistite klienta, že mu viete službu alebo produkt zabezpečiť. Nehovorte, že ste nováčikov danej oblasti.

Čo robiť, ak človek nemá podnikateľský nápad?
Terézia Madarová: Na strednej škole som ešte nevedela, čomu sa chcem venovať. Vedela som však, že má baví fotografovať módu, líčiť dievčatá a písať články. Zo začiatku som začala fotografovať kamarátky. Keď som ich mala desať, tak som ich fotografie ponúkla rôznym časopisom. Takýmto spôsobom mi začali chodiť prvé provízie. Potom sa číslo nafotených ľudí začal zvyšovať z 10 na dvadsať, štyridsať, sto, až dnes je ich okolo sedemtisícpäťsto.

Ako sa dá rozbehnúť úspešná firma?
Terézia Madarová: Možno to znie hrozne, ale ja som si povedala, že ak nechcem preflákať všetky zarobené peniaze, musím intenzívne pracovať. Sedem rokov som vylúčila zo svojho života zábavu - diskotéky, dovolenky a pracovala som sedem dni v týždni po dvanásť hodín. Zo začiatku podnikania bolo potrebné peniaze stále investovať do niečoho.

RADA: Ak nie ste pripravený na to, že sa uskromníte prvých pár rokov a očakávate, že vám všetky veci ktoré chcete budú padať z neba, nepúšťajte sa do podnikania. Základom úspechu je najprv odriekanie. Buďte na seba tvrdí a po čase prídu aj prvé plody. U niekoho skôr, u niekoho neskôr. U mňa to trvalo asi šesť rokov.

Čo vás držalo, aby ste v čase krízy nezbalili všetko?
Terézia Madarová: U mňa je podpora zo strany blížnych nad zlato. Vždy problémy boli, sú, aj budú. Netreba sa ľutovať alebo obviňovať. Doma mi vždy povedali, že vydrž, veď každý má problémy.

RADA: Keď začnete podnikať je dôležité, akých ľudí máte okolo seba. Najhoršie je mať vedľa seba ľudí, ktorí pochybujú o všetko, alebo negatívne naladených. Od takýchto utekajte preč. Radšej si nájdite ľudí, ktorí vás budú podporovať.

Čo ste sa naučili pri podnikaní?
Terézia Madarová: Naučila som sa dôverovať ľuďom. Zo začiatku som sa bála, keďže som všetky svoje veci vkladala do podnikania. Bála som sa, že spolupracovníci spravia chybný krok a všetko stratím ich vinou. Zo začiatku som si myslela, že spravím všetko lepšie. Lepšie dokážem nalíčiť, nafotiť, upraviť. Keď však roboty pribúdalo, nemohla som sa rozštvrtiť a prenechala som časť svojej práce svojim ľuďom. Jednoducho som sa naučila dôverovať im. Najlepší a najhorší ľudia sa postupne vyselektujú. Najlepší zostanú a zlých treba poslať preč.

RADY:

  1. Nauč sa dôverovať ľuďom!
    Ľudia dokážu spraviť prácu rovnako dobre, ako by ste ju spravili vy.

  2. Pracuj poctivo a čestne!
    Neokrádajte zamestnancov, každému dajte, čo si zaslúži. Chváľte ľudí za ich prácu, ocenia si to viac ako peniaze. Pozvite ich na obed alebo na krátky výlet.

  3. Buď na seba a okolie prísny
    Majte sebadisciplínu, správny časový manažment. Ak to ľudia uvidia na vás, budú sa správať podľa vášho modelu.

  4. Najprv investuj, potom sa zabávaj
    Podnikanie je o tom, že jeden mesiac zarobíte viac, druhý mesiac menej. Ak by ste prvé mesiace chodili na dovolenky, akoby ste vyhodili peniaze do vzduchu. Keby ste ich vložili do podnikania na kúpu potrebný vecí, zostanú vám dlhšie obdobie.

  5. Ostaň skromný aj keď začneš zarábať
    O skutočne bohatých ľuďoch ani neviete, nehýria peniazmi. Na nich je hodnotnejšie vnútorné bohatstvo. Ak máte na kúpu Ferrari, tak si ho kúpte, ale správajte sa aj naďalej skromne.

  6. Stále na sebe pracuj
    Neustále sa treba vzdelávať, učiť sa nové jazyky, čítať odbornú literatúru. Treba jednoducho rásť. Aj keď máte čiastku peňazí na účte, ktorú ste chceli dosiahnuť, choďte až za túto hranicu.

  7. Športuj, ži zdravo
    V zdravom tele, zdravý duch platí aj v tomto prípade, aby ste mohli mať otvorenú myseľ pri podnikaní.

Pozrite si video z prednášky Terézie Madarovej v rámci projektu Rozbehni Sa!TV.

Terézia Madarová: " Začať sa dá aj s prázdnymi vreckami." // Prednáška" from Rozbehni sa! on Vimeo.

Viac o téme: Video Sa Podnikanie Podnikateľka Úspešné Rozbehni Sa!tv Robehni
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Andrea Miklasová, Zdroj: Rozbehni sa!TV
 
Staršie správy
Staršie správy