Chceli by ste pracovať v zahraničí? Viac šancí máte v Nemecku

Počet voľných pracovných miest v Nemecku je najvyšší za 11 rokov.Počet voľných pracovných miest v Nemecku je najvyšší za 11 rokov. Zdroj: thinkstock.com

Počet voľných pracovných miest v Nemecku dosiahol vo februári 11-ročné maximum. Najväčšia európska ekonomika ožíva a úmerne tomu stúpa aj dopyt po nových zamestnancoch. Uplatnia sa hlavne odborníci v jednotlivých odvetviach.

Podľa najnovších údajov nemeckého úradu práce index voľných pracovných miest dosiahol vo februári 183 bodov, čo je o jeden percentuálny bod viac ako v januári a najvyššia úroveň za 11 rokov. V medziročnom porovnaní bol tohoročný februárový index až o 20 bodov vyšší ako vlaňajší, konštatuje úrad práce.

Odborníci sa domnievajú, že vlaňajší priaznivý vývoj na pracovnom trhu v Nemecku by mal pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch. Experti vyčkávajú na februárové štatistiky o vývoji nezamestnanosti a predpovedajú, že opäť klesne, už piaty mesiac po sebe. V januári pritom dosiahla sezónne upravená miera nezamestnanosti 6,5 %, ktorá je však najnižšia za vyše dve dekády, teda od zjednotenia Nemecka.

Nemecký priemysel už roky varuje pred vážnym nedostatkom kvalifikovaných zamestnancov pre niektoré odvetvia.

Ekonomika Nemecka má za sebou dobrý štart do Nového roka, keďže v posledných troch mesiacoch 2014 jej výkon stúpol viac, ako sa čakalo, a to o 0,7 % oproti 3. štvrťroku, keď vzrástol len o 0,1 %. Dôvodom tohto zrýchlenia bola najmä domáca spotreba, a to aj vďaka nízkej nezamestnanosti.

Renomovaný Inštitút pre hospodársky výskum predpovedá, že v prvých troch mesiacoch 2015 sa tempo rastu nemeckej ekonomiky síce spomalí na 0,5 %, ale aj tak bude vyššie ako po väčšinu minulého roka.

Práca v Nemecku na dosah. Pozrite si aktuálne pracovné ponuky!

Viac o téme: Nemecko Práca Zamestnanosť Zahraničie Pracovné miesta Zahraničné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy