V Nemecku vzrástla mzda

V Nemecku vzrástla v minulom roku mzda.V Nemecku vzrástla v minulom roku mzda. Zdroj: thinkstock.com

Priemerná mzda v Nemecku sa v minulom roku pohybovala nad 3-tisíc eur, v závislosti od odvetvia. Kúpna sila nemeckých zamestnancov sa zároveň zvýšila najviac za prinajmenšom 6 rokov. Hlavným dôvodom je nízka inflácia.

Reálne mzdy v roku 2014 vzrástli o 1,6 %, uviedol to spolkový štatistický úrad.

 

"To je najprudší nárast od začiatku tejto štatistiky v roku 2008."

V roku 2013 reálne mzdy v Nemecku klesli o 0,1 %.

Za prudkým zvýšením reálnych miezd je predovšetkým nízka inflácia, menej nárast platov. Spotrebiteľské ceny vlani vzrástli o 0,9 %, čo je výrazne menej, ako bol priemer (1,5 %) počas uplynulých piatich rokov. Hlavným dôvodom nízkej inflácie boli lacné energie, čo spôsobil prepad cien ropy. Platy sa zvýšili o 2,4 %, čo je o niečo menej, ako bol priemer (2,5 %) v uplynulých rokoch.

Väčšina expertov počíta aj v prebiehajúcom roku s mimoriadne nízkou infláciou. Platy by mali zároveň opäť rásť rýchlejšie ako spotrebiteľské ceny. Jedným z dôvodov je aj zavedenie minimálnej mzdy na úrovni 8,50 eura za hodinu.

Priemerný hrubý zárobok zamestnancov v hlavnom pracovnom záväzku závisí od odvetvia, pohybuje sa okolo 3 077 eur. Tak sú napr. priemerné hrubé zárobky v oblasti hotelových a reštauračných službách najnižšie - 1 910 eur a v energetickom sektore – dodávky energií sú najvyššie, cca 4 281 eur.

Viac o téme: Nemecko Plat Mzda Inflácia Zahraničné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Eures.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy