Rebríček krajín s najväčšou rovnováhou medzi prácou a súkromným životom

Na čele rebríčka s najväčšou rovnováhou medzi prácou a súkromím sa umiestnili prímorské krajiny.Na čele rebríčka s najväčšou rovnováhou medzi prácou a súkromím sa umiestnili prímorské krajiny. Zdroj: thinkstock.com

Túžite po harmónii a rovnováhe medzi prácou a súkromím? V takomto prípade by ste sa museli odsťahovať do Dánska. V krajine majú zamestnanci čas na vlastné aktivity päť až šesť hodín denne.

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vypracovala zoznam krajín, ktoré svojim zamestnancom poskytujú najväčšiu rovnováhu medzi prácou a súkromným životom. Do rebríčka sa dostali krajiny, ktorých zamestnanci pracujú viac ako 50 hodín týždenne. Meral sa aj ich čas, kedy sa môžu venovať voľnočasovým aktivitám a vlastnému rozvoju.

Na čele rebríčka sa umiestnili prímorské krajiny. Najväčšiu rovnováhu medzi prácou a súkromím majú zamestnanci v Dánsku, Španielsku a Belgicku. V Dánsku majú obyvatelia čas venovať sa svojim aktivitám päť až šesť hodín denne. Slovensko sa umiestnilo v strede rebríčka. Spomedzi 36 krajín sveta sme skončil na šestnástom mieste. Predbehli nás iba krajiny, ako je Estónsko, Fínsko a Taliansko. Horšie, ako Slovensko je Česká republika, Švajčiarsko a Portugalsko.

Posledné miesta v rebríčku obsadili krajiny: Turecko, Mexiko a Kórea. V Turecku pracuje viac ako 50 hodín týždenne až 45 % zamestnancov. V Mexiku je to nad 25 % zamestnancov a v Izraeli okolo 20 % zamestnancov. V nelichotivej situácii sa ocitli aj Spojené štáty americké, ktoré OECD v roku 2012 pokarhala za to, že svojim zamestnancom neposkytuje platenú rodičovská dovolenku.

Správa OECD upozorňuje aj na nerovnováhu práce mužov a žien v jednotlivých krajinách. Zistilo sa, že muži pracujú po celom svete viac hodín, ako ženy. Pričom nežnejšie pohlavie strávi viac času v domácnosti. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj prináša aj informáciu o tom, že americkí robotníci boli v posledných desaťročiach viac produktívni, pričom sa ich mzdy priveľmi nezvýšili.

Zvýšený počet hodín strávených v práci má negatívny dopad na ľudské zdravie. Ľuďom pribúdajú zdravotné problémy spojené s bolesťami chrbtice, krku a zvyšuje sa aj riziko vzniku srdcových ochorení. Sedenie na jednom mieste môže dokonca viesť k vzniku depresií.

Rebríček krajín s najväčšou rovnováhou medzi prácou a súkromím:

  1. Dánsko
  2. Španielsko
  3. Belgicko
  4. Holandsko
  5. Nórsko
  6. Švédsko
  7. Nemecko
  8. Rusko
  9. Írsko
  10. Luxembursko
  11. Maďarsko
  12. Francúzsko
  13. Taliansko
  14. Fínsko
  15. Estónsko
  16. Slovenská republika
  17. Grécko
  18. Česká republika
  19. Švajčiarsko
  20. Portugalsko
  21. Brazília
  22. Slovinsko
  23. Veľká Británia
  24. Nový Zéland
  25. Kanada
  26. Rakúsko
  27. Island
  28. Poľsko
  29. USA
  30. Austrália
  31. Japonsko
  32. Čile
  33. Izrael
  34. Kórea
  35. Mexiko
  36. Turecko
Viac o téme: Práca Rovnováha Rebríček Súkromie Krajiny Work-life balance Work life balance
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: World Economic Forum

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy