Ako bojujú s nezamestnanosťou: Španielsko, Taliansko a Francúzsko

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Španielsko sa chystá na tvrdý proti proti nezamestnanosti. Jej súčasťou sú veľké reformy a zníženie dane pre právnické osoby. Taliansko by taktiež uvítalo vzpruženie v podobe reforiem, aby si jej obyvatelia začali hľadať prácu doma a neutekali za prácou do zahraničia.

Španielsko: Vláda pripravila nový program na zvýšenie zamestnanosti

Španielska vláda sa nasledujúci týždeň znovu pustí do oživenia trhu práce a podpory ekonomiky. Premiér Mariano Rajoy oznámil schvaľovanie plánu v hodnote 6,3 miliardy eur na podporu zamestnanosti. Jeho súčasťou bude aj zníženie daňovej sadzby pre právnické osoby z 30 na 25 %. Premiér dodal, že  opatrenie by malo zvýšiť konkurencieschopnosť španielskych firiem.

V Španielsku dosahuje miera nezamestnanosti dlhodobo 25 % a v skupine 25-ročných a mladších je vyše 50-%. Vláda má schválenie plánu v programe zasadania v piatok. Projekt obsahuje aj úverovú podporu malých a stredných firiem, zvýšenie investícií do výskumu a vývoja, dopravy, priemyslu a do úspory energie.

Premiér Rajoya na podujatí v chýrnom katalánskom letovisku Sitges, ktoré sa nachádza blízko Barcelony, informoval aj o tom, že vláda ešte tento mesiac schváli široko koncipovanú daňovú reformu. Bude sa vzťahovať aj na rodiny. Premiér povedal, že viac prostriedkov v ich rukách by malo viesť k vzostupu spotreby a k zvýšeniu konkurencieschopnosti celej ekonomiky, k tvorbe úspor a k vytváraniu pracovných príležitostí.

Vláda už začiatkom roka schválila zníženie sociálnych odvodov firmám, ktoré vytvárajú pracovné miesta. Znížia sa aj dane osobám so stredným a nízkym príjmom.

Španielska vláda odhaduje, že verejný dlh krajiny dosiahne koncom tohto roka 99,5 % hrubého domáceho produktu a rozpočtový schodok zostane pomerne vysoký, asi 5,5 % HDP.

Taliansko: Obyvatelia utekajú za prácou do zahraničia

Situácia na talianskom trhu práce zostáva napätá. Viac než 6,3 milióna Talianov má problémy nájsť si stále zamestnanie a takmer 1,5 milióna Talianov si prestalo hľadať prácu. V Taliansku je aktuálne 3,1 milióna ľudí bez práce. Okrem nich ďalších 3,2 milióna pracuje často vynútene len na čiastočný úväzok, uviedol taliansky štatistický úrad Istat.

Viac než 3 milióny talianskych rodín sa musia vyrovnávať s tým, že žiaden člen nemá pracovný príjem. V 2,3 milióna rodinách pracuje len žena. Toto číslo od začiatku krízy pred piatimi rokmi vyskočilo o 34,5 %, vyplýva zo správy štatistického úradu.

V dôsledku zložitej situácie na trhu práce narastá počet Talianov, ktorí rezignovali na hľadanie práce. Je ich 1,427 milióna.

Bez práce je 2,43 milióna mladých ľudí vo veku 15 až 29 rokov, ktorí ani neštudujú, ani sa nepripravujú na budúce zamestnanie, čo je o 576-tisíc viac ako v roku 2008. Pre krízu 94-tiísc Talianov vo veku 15 až 34 rokov opustilo krajinu a odišlo si hľadať prácu do zahraničia.

"Situácia na trhu práce je kritická. Každý deň ubúdajú pracovné miesta a nie je vidieť žiadne východisko. Mnoho firiem sa nachádza na pokraji síl a nevyhnutne smerujú do konkurzu. Taliansko potrebuje hlboké reformy, ktoré by dali firmám a rodinám opäť nádej. Banky musia firmám poskytnúť viac likvidity a je potrebné znížiť daňovú záťaž, bez toho Taliansko nemá žiadnu šancu," uviedol prezident talianskeho zväzu zamestnávateľov Unimpresa Paolo Longobardi.

Francúzsko: Má nový rekord

Počet nezamestnaných vo Francúzsku vyskočil v apríli na nový rekord. Na konci apríla bolo v druhej najväčšej ekonomike eurozóny bez práce 3,364 milióna ľudí, uviedlo francúzske ministerstvo práce. To je o 0,4 % viac ako na konci marca, keď bol dosiahnutý doterajší negatívny rekord. V porovnaní s aprílom 2013 počet nezamestnaných vyskočil o 3,5 %.

Kríza na trhu práce je považovaná za jeden z najpálčivejších problémov socialistickej vlády prezidenta Françoisa Hollanda. Hollande pôvodne prisľúbil, že nárast nezamestnanosti zastaví do konca roka 2013. Vo voľbách do Európskeho parlamentu sa jeho strana umiestnila až tretia za euroskeptickou stranou Front National a konzervatívnou UMP.

Nezamestnanosť vo Francúzsku je viac než dvojnásobná v porovnaní s najväčšou ekonomickou eurozóny - Nemeckom. V marci podľa údajov európskeho štatistického úradu Eurostat dosiahla miera nezamestnanosti v Nemecku 5,1 % a vo Francúzsku 10,4 %.

Viac o téme: Španielsko Nezamestnanosť Zahraničie Reformy Zahraničné Francúzsko Taliansko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy