Firmu stojí zamestnanec viac ako kedysi

Náklady práce na Slovensku vlani rástli porovnateľne s priemerom Európskej únie.Náklady práce na Slovensku vlani rástli porovnateľne s priemerom Európskej únie. Zdroj: thinkstock.com

Náklady práce na zamestnanca majú najvyššie v krajinách Beneluxu. Slovensko má porovnateľné náklady s Českom, avšak pri rovnakých nákladoch vygeneroval slovenský zamestnanec viac pridanej hodnoty.

Na Slovensku v minulom roku rástli firmám náklady práce na zamestnanca porovnateľným tempom ako v Európskej únii (EÚ). Zatiaľ čo v EÚ vzrástli priemerné náklady na zamestnanca medziročne o 0,8 %, na Slovensku sa medziročne zvýšili o 0,9 %. Upozorňuje na to vo svojej najnovšej analýze UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

Náklady firiem na jedného zamestnanca sa v jednotlivých krajinách únie v minulom roku pritom výrazne líšili.

"Kým v Rumunsku alebo v Estónsku vzrástli tieto náklady medziročne v eurovom vyjadrení až o 6,7 %, na Cypre či v Grécku výrazne klesali," približuje analytik banky Ľubomír Koršňák.

Na Slovensku v porovnaní s okolitými susednými štátmi rástli náklady práce na zamestnanca v eurovom vyjadrení pomalšie ako v Poľsku, avšak rýchlejšie ako v Maďarsku a v Českej republike.

"Jednotkové náklady práce v týchto krajinách totiž v eurovom vyjadrení medziročne klesali. V oboch prípadoch zohralo pritom veľkú úlohu aj oslabenie výmenných kurzov týchto krajín, ktoré zvyšovalo cenovú konkurencieschopnosť ich pracovnej sily v medzinárodnom porovnaní," vysvetľuje Koršňák.

Podľa jeho slov v Maďarsku náklady práce vyjadrené vo forintoch medziročne rástli, celý tento nárast však pohltil slabnúci forint, v Českej republike náklady práce klesali aj v národnej mene, slabnúca česká koruna však tento pokles ešte zvýraznila.

"Náklady práce na jedného zamestnanca v Českej republike a na Slovensku sa tak takmer vyrovnali, slovenský zamestnanec však pri rovnakých nákladoch vygeneroval viac pridanej hodnoty," dopĺňa Koršňák.

Produktivita práce meraná ako pridaná hodnota na zamestnanca je však na Slovensku stále najvyššia spomedzi všetkých krajín EÚ z regiónu strednej a východnej Európy.

"Najnižšie mzdové náklady na zamestnanca si užívajú firmy v Bulharsku a Rumunsku, zároveň však aj produktivita práce v týchto krajinách je najnižšia spomedzi všetkých krajín EÚ," hovorí Koršňák.

Naopak, najvyššie náklady práce na zamestnanca majú firmy v krajinách Beneluxu. V rámci regiónu strednej a východnej Európy majú firmy najvyššie náklady práce v Slovinsku, s veľkým odstupom nasledované Chorvátskom, Estónskom, Českou republikou a Slovenskom.

Rast nákladov práce vo väčšine krajín EÚ pritom v roku 2013 mierne zaostával za rastom produktivity práce. Produktivita práce očistená o náklady práce tak vo väčšine krajín EÚ medziročne rástla, a to ako v nominálnom, tak aj v reálnom vyjadrení.

"Pokles zaznamenali len Švédsko, Veľká Británia, Rakúsko, Írsko a Česká republika, v reálnom vyjadrení aj Estónsko," dodáva Koršňák.

Viac o téme: Slovensko Na Domáce Zamestnanec Práce Náklady Zamestnanca Benelux
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy