Najčastejšie benefity: pružný pracovný čas a dovolenka navyše

Stravovacie poukážky dostáva viac ako polovica Slovákov.Stravovacie poukážky dostáva viac ako polovica Slovákov. Zdroj: photl.com

Slováci najčastejšie dostávajú od zamestnávateľa príspevok na stravovacie poukážky. Cenení je aj pružný pracovný čas alebo dovolenka nad stanovený rámec zákona. Obidva benefity poskytuje necelá tretina zamestnávateľov.

Priemerne 128 eur ročne. Toľko slovenské firmy minuli zo sociálneho fondu na jedného zamestnanca v roku 2013. Ukázali to údaje štatisticko - výskumnej spoločnosti TREXIMA Bratislava.

„Podniková sociálna politika je financovaná najmä zo sociálneho fondu, ktorý sa vytvára povinne z objemu vyplatených miezd, resp. platov, minimálne vo výške 0,6 %“, vysvetlil analytik TREXIMY Jozef Krabáč.

Využitie finančných prostriedkov závisí od zamestnávateľa a výberu konkrétnych foriem sociálnej politiky a rozsahu zamestnancov, ktorí majú z benefitov aj úžitok.

„Z výsledkov z roku 2013 vyplýva, že najväčšia časť finančných prostriedkov smeruje na stravovanie zamestnancov, konkrétne 45 %. V mnohých podnikoch je to jediný „bonus“, ktorý zo strany zamestnávateľa   pocítia   radoví   zamestnanci“,   uviedol   Krabáč.   

Ďalšími významnými položkami, na ktoré idú peniaze zo sociálneho fondu, sú služby na regeneráciu pracovných síl, doprava z/do zamestnania či rekreácie.

Pokiaľ ide o stravovanie, 53 % zamestnancov dostáva od firmy stravné lístky, 26 %  zamestnancov sa stravuje v  zazmluvnených stravovacích zariadeniach a  len  18 % navštevuje vlastnú jedáleň.

Ďalším benefitom je napríklad pružný pracovný čas – na Slovensku ho poskytuje podľa aktuálnych údajov za rok 2013 približne 30 % organizácií. Nie je však umožnený všetkým zamestnancom.

Dovolenku nad rámec Zákonníka práce ponúka iba 30 % organizácií, prevažne však z nepodnikateľskej sféry. Týždeň dovolenky navyše je zakotvený v kolektívnej zmluve vyššieho stupňa pre verejnú službu a aj štátnu službu.

„Trend je však ale taký, že firmy čoraz menej poskytujú tento benefit, zamestnancovi skôr ponúknu finančnú odmenu ako 5 dní dovolenky, počas ktorých by nebol zamestnávateľovi k dispozícii,“ zhodnotil Krabáč.

Ďalším benefitom je aj PN-ka nad rámec zákona. Tú poskytuje 20 % organizácií. Títo zamestnávatelia zvyšujú mzdovú náhradu v prvých troch dňoch v priemere na 56,8 % z denného vymeriavacieho základu a od štvrtého do desiateho dňa  je to presne 71,4 %.

Viac o téme: Slovensko Pracovný Čas Strava Voľno Výhody Zamestnávatelia Benefity Gastráče Poukážky Stravovacie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Trexima

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy