V Grécku a Taliansku padajú rekordy

Závratné čísla dosahuje v Grécku nezamestnanosť mladých ľudí.Závratné čísla dosahuje v Grécku nezamestnanosť mladých ľudí. Zdroj: photl.com

V Grécku sú skoro dve tretiny mladých ľudí do veku 24 rokov bez práce. Taliani nie sú na tom o nič lepšie. Viac ako jedna tretina mladých si nevie nájsť prácu.

Nezamestnanosť v Grécku vzrástla v októbri minulého roka na nový rekord 27,8 % a prekonala aj smerom nahor revidovaný údaj za september. Ten sa po revízii posunul na 27,7 %.

Výsledok je viac než dvojnásobkom miery nezamestnanosti v eurozóne, ktorá za október dosiahla 12,1 %. Pre porovnanie, v októbri 2012 zaznamenala nezamestnanosť v Grécku 26,1 %.

Závratné čísla dosahuje v Grécku aj nezamestnanosť mladých ľudí, teda vo veku od 15 do 24 rokov. Tá dosiahla v októbri 2013 až 57,9 %.

Celkovo bolo bez práce v krajine 1,38 milióna ľudí, pričom miera nezamestnanosti vo vekovej skupine 25- až 34-ročných dosiahla 37 %. Čo sa týka 35- až 44-ročných Grékov, miera nezamestnanosti zaznamenala 23,8 %.

Taliansko hlási rekord

Miera nezamestnanosti v Taliansku v novembri dosiahla nový historický rekord 12,7 %. Vyplýva to zo sezónne upravených údajov talianskeho štatistického úradu ISTAT, ktorý tieto údaje zverejňuje od roku 1977. V predchádzajúcom mesiaci bola miera nezamestnanosti v krajine 12,5 %. V rámci skupiny ľudí vo veku od 15 do 24 rokov dosiahla táto miera v novembri historické maximum, pretože sa dostala na 41,6 %, kým mesiac predtým bola podľa revidovaných údajov 41,4 %.

Miera zamestnanosti v novembri poklesla na 55,4 % z novembrových 55,5 %. Tento ukazovateľ zachytáva podiel zamestnaných ľudí k celkovej populácii v produktívnom veku. Nezamestnanosť v Taliansku postupne rastie od začiatku roku 2011.

Viac o téme: Nezamestnanosť Mladí Grécko Zahraničné Taliansko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR; SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy