Nezamestnaní. Aké zmeny vás čakajú v roku 2014?

Nielen nezamestnaných čakajú zmeny od 1. januára 2014.Nielen nezamestnaných čakajú zmeny od 1. januára 2014. Zdroj: photl.com

Od nového roka prichádzajú viaceré zmeny aj pre nezamestnaných. Tí si budú môcť privyrobiť formou dohody iba do určitej sumy a zároveň môžu pracovať na viacero dohôd. Ak však budú žiadať o dávku v hmotnej núdzi, budú si ju musieť odpracovať.

 

 

Privyrobenie na dohodu

Nezamestnaní si budú môcť od nového roka privyrobiť formou dohody. Najvyšší hrubý zárobok nezamestnaného na dohodu, aby neprišiel o príspevok v nezamestnanosti je 148,57 eura. Táto hranica je platná do júna 2014, kedy sa mení výška životného minima. Nezamestnanému tak vyplývajú viaceré povinnosti. Môže pracovať na základe dohody o pracovnej činnosti maximálne 10 hodín týždenne alebo podľa dohody o vykonaní práce maximálne 350 hodín do roka. Ak ide o pravidelný príjem, firma mu zo mzdy strhne odvody na dôchodkové, nemocenské a zdravotné poistenie. Ak ide o nepravidelný príjem platí zráža sa mu dôchodkové a zdravotné poistenie.

Nezamestnaní môže aj v danom mesiaci pracovať na viacero dohôd. Jeho zárobok však nesmie prekročiť sumu 148,57 eur a zároveň nebude môcť pracovať na dobu neurčitú.

Dávka v hmotnej núdzi

Zákon o hmotnej núdzi začne platiť od januára 2014. Po novom budú mať ľudia v hmotnej núdzi nárok na finančnú pomoc od štátu vo výške 61,60 eura len vtedy, ak odpracujú 32 hodín mesačne v rámci menších obecných služieb alebo dobrovoľných činností. Základným predpokladom týchto podmienok má byť to, že ľuďom v hmotnej núdzi má byť práca ponúknutá.

Novelou chce ministerstvo práce zabezpečiť väčšiu adresnosť a zásluhovosť pre tých, ktorí dávky a príspevky v hmotnej núdzi poberajú.

Na zmeny zákona o kolektívnom vyjednávaní sa budú môcť rozširovať odvetvové kolektívne zmluvy aj na ďalšie firmy v odvetví. A to bez súhlasu týchto zamestnávateľov. Výnimkou budú napríklad firmy do 20 zamestnancov či spoločnosti, ktoré zamestnávajú aspoň 10 % ľudí so zdravotným postihnutím.

Hľadáte si prácu na plný úväzok? Ponúkame vám aktuálne voľné pracovné miesta.

 

Viac o téme: Zmeny Január V Dohoda Nezamestnaní Dávka 2014 Núdzi Hmotnej Privyrobenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: TASR; red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy