Ostali ste bez práce? Pomôžeme vám, čo robiť ďalej

Byť evidovaným uchádzačom o zamestnanie je právom občana nie jeho povinnosťou.Byť evidovaným uchádzačom o zamestnanie je právom občana nie jeho povinnosťou. Zdroj: photl.com

Dostanem podporu z úradu práce, ak som dala firme výpoveď bez uvedenia dôvodu? Takúto otázku sme dostali do poradne na portáli KarieraInfo.sk.

Nie je podstatné, či občan dostal výpoveď od zamestnávateľa, alebo dal sám výpoveď, alebo sa na výpovedi dohodol so zamestnávateľom. V prvom rade sa môže rozhodnúť, či chce byť evidovaný na úrade práce. Byť evidovaným uchádzačom o zamestnanie je právom občana nie jeho povinnosťou.

Ak sa občan rozhodne zaevidovať na úrade práce v sídle trvalého pobytu, mal by tak spraviť do siedmich kalendárnych dní od skončenia zamestnania. Štát bude potom za neho platiť zdravotné poistenie. Ak si chce naďalej udržať status sociálne poisteného zamestnanca, musí sa prihlásiť do Sociálnej poisťovne ako dobrovoľne poistená osoba.

Doklady potrebné k evidencii na úrade práce:

  1. Platný občiansky preukaz
  2. Doklad osvedčujúci ukončenie pracovného pomeru (Dohoda o rozviazaní pracovného pomeru, zápočtový list)

Po prihlásení na úrade práce sa už občan po novom nemusí hlásiť hlásiť na úrade každý mesiac. Periodicitu kontaktu určujú po novom samotní pracovníci úradu. Zmena, ktorá nastala od 1. mája podľa novely zákona o službách zamestnanosti, už nemá ani samotný úrad povinnosť ponúknuť uchádzačovi raz za mesiac vhodné zamestnanie alebo účasť na niektorom z aktívnych opatrení trhu práce. Novinkou je aj to, že nezamestnaný si bude môcť privyrobiť na dohodu, maximálne do výšky 146 eur. O tejto skutočnosti je však potrebné informovať pracovníka úradu práce.

Dávku v nezamestnanosti poskytuje Sociálna poisťovňa

Nezamestnaný, ktorý je evidovaný na úrade práce, môže požiadať o dávku v nezamestnanosti na pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého pobytu. Nárok na túto dávku vzniká odo dňa zaradenia do evidencie uchádzača o zamestnanie a končí po šiestich mesiacoch. Na získanie nároku na dávku v nezamestnanosti musí splniť občan podmienku -  byť v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, t.j. 730 dní.

Pokiaľ však bola fyzická osoba zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie po skončení pracovného pomeru na dobu určitú a v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov bola poistená výlučne na základe pracovného pomeru na dobu určitú alebo ako dobrovoľne poistená osoba, postačuje mu na vznik nárok na dávku v nezamestnanosti dosiahnutie dvoch rokov poistenia v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie. V takomto prípade sa však bude dávka v nezamestnanosti poskytovať maximálne po dobu štyroch mesiacov.

Doklady potrebné k žiadosti o dávku v nezamestnanosti:

  1. Rozhodnutie úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie.
  2. Žiadosť o dávku v nezamestnanosti
  3. Potvrdenie zamestnávateľa na účely nároku na dávku v nezamestnanosti

Dávka v nezamestnanosti sa poskytuje občanovi za dni a jej výška je 50 % z denného vymeriavacieho základu.

 

Ak ste stratili prácu, spravte krok k jej získaniu. Pridajte si životopis a vytvorte si agenta na pracovnom portáli.

 

Viac o téme: No Bez Práca Úrad Vybavovanie Poisťovňa Práce Výpoveď Sociálna Žiadosti Kroky Work Smerovanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: Andrea Miklasová, Zdroj: Zdroj: upsvar.sk; socpoist.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy